Tko kaže da dvije umjetnosti međusobno “udaljene” 3000 godina ne mogu koegzistirati u istom prostoru. Baš to su uspjeli napraviti u najstarijem javnom muzeju na svijetu, posvećenom povijesti čovječanstva i kulture, izložbom otvorenom u posljednjem mjesecu 2022. godine.

The British Museum ili svjetski poznati Britanski muzej u Londonu odabrao je neobičan način obilježavanja 100. godišnjice Tutankhamunova otkrića koji će se nekima svidjeti, dok će se drugi vjerojatno zgražati.

Da skratimo priču, jednu prostoriju u muzeju dali su graffiti i street art umjetniku Ahmedu Nofalu – poznatom kao Nofal O – koji je cijeli interijer išarao grafitima u stilu ulične umjetnosti koji su savršeni spoj drevnog Egipta i moderne umjetnosti.

FOTO: Ian Mansfield

Ideja o ispunjavanju prostorije grafitima nije mnogo drugačija od stvarne drevne egipatske grobnice – koja je sama po sebi bila bogato ukrašena kako bi pružila podršku mrtvima na njihovom putu u zagrobni život.

“To je samo jedna soba, ali mislim da je to doista inovativan eksperiment. Ne mora sve biti suhoparno i dosadno i ponekad pomalo dosadno. Uzbuditi ljude i zainteresirati ih za povijest može se napraviti na više načina, a ovo je sjajna ideja za poticanje znatiželje”, rekli su iz muzeja.

Za one koji žele znati više, ili se zateknu u Londonu u ovo blagdansko vrijeme, izložba “Tutankhamun Reimagined” je besplatna za posjet i otvorena do kraja siječnja 2023.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar