Danju zrakoplovni fotoreporter, noću majstor raskošnih arhitektonskih minijatura. Tako bi se mogao opisati život bugarskog umjetnika Ognyana Stefanova koji je diplomirao na prestižnoj Nacionalnoj akademiji za kazališnu i filmsku umjetnost u svom rodnom gradu Sofiji.

Njegove nagrađivane zračne fotografije predstavljene na izložbama diljem svijeta, a pojavljivale su se i u brojnim svjetskim publikacijama. Stefanov izvrstan rad i reputacija omogućili su mu da postane službeni fotograf bugarskog ratnog zrakoplovstva, pa čak i ekskluzivni fotograf predsjednika Republike Bugarske.

(FOTO: Ognyan Stefanov)

I to je njegov svakodnevni posao, no s jednakim uspjehom obavlja i ‘noćni’ rad stvaranja veličanstvenih minijatura, osvojivši nagrade za maketarstvo na istaknutim natjecanjima širom svijeta.

(FOTO: Ognyan Stefanov)

Jedan od njegovih najpoznatijih radova je utopijsko minijaturno selo, prigodno nazvano “Skyville”, koje lebdi visoko u zraku. Zamišljeno je kao samoodrživa enklava s trgovinama, farmama i vrtovima, knjižnicom i nekoliko objekata, uključujući glavnu kuću s pojedinačno popločanim krovom.

(FOTO: Ognyan Stefanov)

Ovo detaljno i izvorno umjetničko djelo postavljeno je na vrhu rešetkaste kule, a samo selo je dizajnirano da oponaša stvarne funkcionalnosti sa sustavom odvodnje vode, koloturima i šetnicama koje se penju od razine do razine.

(FOTO: Ognyan Stefanov)

Minijaturna utopija “Skyville” je stvorena u mjerilu 1:87, raspona 90×40 cm i težine oko 60 kilograma. Stefanovu je trebalo dvije godine da završi maketu, a svaka je scena izrađena do detalja – od luksuznih interijera ispunjenih lusterom, okvirom od kovanog željeza i uokvirenim umjetničkim djelima do arhitektonskih elemenata poput drvenih greda i kružnih prozora.

(FOTO: Ognyan Stefanov)

Više o njegovoj raskošnoj arhitektonskoj minijaturi i bogato uređenim interijerima možete pogledati na Facebook stranici posvećenoj “Skyvilleu”.

(FOTO: Ognyan Stefanov)
(FOTO: Ognyan Stefanov)
(FOTO: Ognyan Stefanov)
(FOTO: Ognyan Stefanov)
Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar