Udruga PLANTaža od 2014. godine aktivno sudjeluje u stvaranju i održavanju kreativne i kulturne scene na lokalnoj razini, ali i šire. Projekti udruge pretežno su usmjereni na kreativnost, umjetnost i ekologiju, a njihov je cilj bogaćenje i stvaranje kulturne ponude grada, kao i njegov vizualni i urbani identitet.

Jedan od takvih projekata je i onaj pod nazivom Urbane intervencije čiji je cilj udahnuti novo ruho starim i zaboravljenim lokacijama u gradu Osijeku. Riječ je o inovativnom stvaranju ulične galerije kroz koju se svojim umjetničkim radom predstavljaju različiti umjetnici.

(FOTO: Tomislav Šilovinac)

U ponedjeljak, 21. rujna Udruga PLANTaža je obilježila šesti rođendan, a upravo na taj dan obilježava se i Međunarodni dan mira, stoga je projekt Urbane intervencije umjetničkim radom “Pozdrav s Marsa” ove godine unio svježinu i oživio izgled najstarije tramvajske stanice u Osijeku.

Tramvajska stanica na Europskoj aveniji kod Drven parka sagrađena je davne 1926. godine, a tijekom vremena postala je zaboravljeno i neiskorišteno mjesto, stoga je cilj ovoga projekta popularizirati je i udahnuti joj urbanističku esenciju i izgled. Prvim se radom predstavila akademska umjetnica Slađana Zubić čije su prepoznatljive babuške na stanicu postavljene 2019. godine.

(FOTO: Tomislav Šilovinac)

Novu umjetničku dimenziju najstarijoj tramvajskoj stanici, ali i gradu, unosi akademska umjetnica Tea Jurišić, čiji je rad „Pozdrav s Marsa“ na stanici osvanuo 21. rujna ove godine, a predstavljen je u sklopu Međunarodnog dana mira, koji djelomično čini i tematsku poveznicu rada.

Tea Jurišić poznata je umjetnica na domaćoj, ali i široj sceni, a njezin je svestrani umjetnički opus prepoznatljiv u posebnom vizualnom izražaju. Tea je diplomirala vizualnu umjetnost 2017. godine, članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika, iza sebe broji nekoliko izložbi, festivala, a njezini se raskošni murali, osim u Hrvatskoj, mogu pronaći i u Norveškoj, Sloveniji te Italiji, piše Sib.hr.

(FOTO: Tomislav Šilovinac)

Na osječkoj tramvajskoj stanici predstavljen je novi Tein rad, a čija je motivacija za nastajanje između ostaloga bila upravo pandemija virusa koja je uvelike utjecala na kulturu i umjetnost. Tea je svojom vizualnom prezentacijom pokušala dočarati kako je osobno doživjela krizu, a svojim je prepoznatljivim kreativnim izričajem učinila to na originalan i posebno efektan način.

(FOTO: Tomislav Šilovinac)

Teini se radovi kriju iza brenda KVAR Illustration, a njezini planovi za budućnost su putovati svijetom po principu nomadskog art rada, a nada se kako će ulična i urbana scena u Hrvatskoj ostati dinamična bez obzira na krizu. Njezin rad od sada je moguće vidjeti na spomenutoj lokaciji u Osijeku, a mi se nadamo kako će svojom atraktivnom umjetnošću oživjeti i brojne druge lokacije, kako u Osijeku, tako i u Hrvatskoj te svijetu.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar