Ako je suditi prema najnovijoj ideji čuvenog skandinavskog proizvođača namještaja, održivi razvoj polako, ali sigurno ulazi i u kućanstva. IKEA je oduvijek bila predvodnik novih trendova, pa su kupcima u Kanadi odlučili predstaviti kuharicu s receptima koji će im pomoći da budu što održiviji u svojim kuhinjama.

Smoothie od uvelog voća, ‘slanina’ od kora od banana ili pomalo zaboravljeno varivo od ostataka povrća samo su dio kuharice koju je izdala IKEA Canada pod nazivom “The ScrapsBook”.

(FOTO: The Scrapsbook)

Na ‘knjizi otpadaka’ s IKEA-om surađivalo je desetak sjevernoameričkih chefova, uključujući Craiga Wonga i Trevora Birda, kako bi zajedno osmislili recepte. Konačni cilj je pomoći ljudima da spase ostatke hrane koji bi inače bili bačeni u smeće i da ih umjesto toga iskoriste za pripremu večere.

Ili, kako piše u uvodu ove neobične kuharice: “Scrapcooking je pronalaženje novih mogućnosti u kori od banane, kriški rotkvice ili čak pilećim kostima koje ćete baciti, te iskoristiti sve što vam je na raspolaganju”.

(FOTO: The Scrapsbook)

Iako je ova knjiga recepata prvenstveno namijenjena Kanadi gdje, prema navodima švedske multinacionalne kompanije, dvije trećine ostataka jestive hrane završi u kanti za smeće, jednako bi dobro došla i u drugim zemljama koje se razbacuju hranom. Pored recepata, sadrži i savjete o tome kako da hrana što dulje potraje i budući da je riječ o IKEA-i – ideje o najboljim načinima za pohranu ostataka.

(FOTO: The Scrapsbook)

Sve je to dio IKEA-inog napora u smjeru što održivijeg poslovanja i poticanja vlastitih potrošača da prihvate ekološki prihvatljivije načine života.

Namjera je švedskog brenda da u svojim proizvodima do 2030. godine koristi samo recikliranu ili obnovljivu plastiku, a nadaju se da će do istog datuma pomoći i Kanađanima da smanje količinu bačene hrane u svojim domovima.

“Knjiga otpadaka” uključuje 50 recepata i dostupna je za besplatno preuzimanje, kao i putem Apple Books i Google Books. Neki od kuhara koji su surađivali na knjizi pojavit će se i na IKEA-inom Instagram Liveu za #Scrapcooking Sundays, gdje će podijeliti tutoriale o kuhanju.

IKEA-in “The ScrapsBook” možete preuzeti OVDJE.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar