Ne bi nas čudilo da vam je umjetnički projekt Mali Zagreb prošao ispod radara, no svakako ne smijete propustiti novi projekt ovog filmskog redatelja i umjetnika.

Filip Filković Philatz započeo je novu seriju minijatura, a naziva ih Staklenke starog Zagreba. Riječ je o minijaturama u skali 1:150, unutar zadanog prostora – staklenke.

[FOTO: Filip Filković Philatz]

„Ideja proizlazi iz duboke ljubavi i poštovanja prema gradu i njegovoj bogatoj povijesti. Osjetim da ovu fascinaciju zagrebačkom prošlošću dijele mnogi koji su privučeni nostalgičnim šarmom prošlog vremena.“, pojašnjava umjetnik. Minijaturama pokušava na jedinstven i kreativan način očuvati i prikazati povijest glavnog grada i prepričati bogatu i složenu priču.

[FOTO: Filip Filković Philatz]

Staklenke su maleni prozorčići u prošlost, kulturu i tradiciju Zagreba, nastavlja, te dodaje kako „svaka staklenka priča svoju priču, prikazujući određeni aspekt prošlosti grada kao što je određena zgrada, mjesto, zanat, tramvaj, kiosk, znamenitost ili tradicija.“

[FOTO: Filip Filković Philatz]

Svoje zanimanje za minijature povezuje s ljubavlju prema filmovima. „Volim stvarati svjetove, tako da je i ovo jedan oblik stvaranja malih svjetova koji se mogu promatrati i analizirati.“

[FOTO: Filip Filković Philatz]

Navodi kako je ovo zapravo nastavak njegovog prethodnog projekta Mali Zagreb, no sada minijature nisu u prostoru grada već zatvorene unutar staklenki. Ideja je da te staklenke, napravljene pomoću AI generiranih slika, budu izložene ili dostupne preko nekog shopa.

[FOTO: Filip Filković Philatz]

Cijela ideja je zapravo jako nostalgična. „Ono što je ovdje zanimljivo je koliko zapravo staklenke služe kao metafora sjećanja i čina očuvanja prošlosti. Osobno, staklenke uvijek vežem uz svoju baku i zimnicu.“, objašnjava umjetnik.

[FOTO: Filip Filković Philatz]

Puni intervju s umjetnikom pročitajte na Journal.hr

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!

Ostavi komentar