Abdulrahman Eid danas je poznato ime u svijetu umjetnosti zahvaljujući jednom projektu koji ga je proslavio u cijelom svijetu. Prije otprilike dvije godine kreirao je minijaturnu maketu starih četvrti saudijskog grada Džede (Jeddah) i života u njima iz 1950-ih te postao senzacija na društvenim mrežama.

Fotografije njegovog ručnog rada dijelile su se masovno po Facebooku, Twitteru, Pineterestu i drugdje, pa mu je svjetska slava stigla pomalo i nenadano, ali očekivano.

(FOTO: Abdulrahman Eid | Instagram)

Porijeklom Sirijac, ovaj umjetnik i minijaturist već 20 godina živi i radi u Saudijskoj Arabiji, u spomenutoj Džedi, jednom od najstarijih i najprosperitetnijih gradova regije.

(FOTO: Abdulrahman Eid | Instagram)

Inspiriran njezinim starim četvrtima, odlučio je stvoriti kopiju cijelog jednog kvrata/ulice koju je postavio na veliku radnu površinu. Rezultat je fantastičan, a pojedinosti doista nevjerojatne.

(FOTO: Abdulrahman Eid | Instagram)

Trgovine pune antiknog posuđa, nekoliko drvenih balkona sa slomljenom ogradom, puknutom užadi i oštećenim vratima, zatim vjerno prikazani luksuzni orijentalni tepisi, a na zidovima vremenski izblijedjeli drevni ornamenti. Sve je to, od brojnih kuća do zadnje petrolejske lampe, umjetnik stvorio ručno!

(FOTO: Abdulrahman Eid | Instagram)

Predlažemo da zaronite u atmosferu tih drevnih uličica i uživate u ovom nevjerojatnom djelu koje je zahtijevalo izuzetno strpljenje i vrhunsku vještinu.

FOTO: Abdulrahman Eid | Instagram
Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar