Vijest koja nam je umalo promaknula, a definitivno zaslužuje nekoliko rečenica, stiže nam iz Venecije. Iako je službeno predstavljanje predviđeno tek za 18. rujna 2021. , tamošnjim je Velikim kanalom već početkom kolovoza zaplovilo vrlo neobično plovilo.

Riječ je o drvenom brodu u obliku ogromne violine koju je tijekom lockdowna uzrokovanog epidemijom koronavirusa izradio čuveni talijanski umjetnik Livio De Marchi, poznat i kao Venecijanski stolar.

(FOTO: Gallery Livio De Marchi)

Plovilo naziva “Noina violina” (prema biblijskom motivu Noine arke) posveta je svim ljudima koji su izgubili život od COVID-19 i poruka svijetu o ponovnom ‘rođenju’ Venecije. Ime broda ujedno simbolizira ideju o tome da violina krene na put svjetskim morima.

De Marchi je inače poznat po svojim plutajućim drvenim umjetničkim djelima, od kojih su neki npr. cipela s visokim potpeticama ili drveni Ferrari F50, a “Noinu violinu” je napravio od četiri zasebna dijela koja su potom prevezena u luku i složena u jedinstveno plovilo.

Tijekom probne vožnje na palubi je svirala violončelistica Tiziana Gasparotto (FOTO: Gallery Livio De Marchi)

Divovska violina dužine približno 12 metara i širine četiri metra tijekom probnog putovanja po Veneciji ugostila je i posebnu gošću – na palubi je svirala violončelistica Tiziana Gasparotto.

“Noina violina” bit će službeno predstavljena u subotu ujutro, 18. rujna 2021., a na svečanoj će ceremoniji mladi glazbenici izvoditi djela Antonija Vivaldija.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar