Da, puno smo riječi upotrijebili u naslovu kako bismo opisali ovaj nevjerojatni hobi animatora i umjetnika Davea Creeka. Čovjek s brojnim talentima, nažalost, tragično je preminuo u siječnju ove godine, ali je iza sebe ostavio impresivan rezultat svojeg umjetničke vještine i strpljenja.

Dave Creek je široj javnosti možda bio najpoznatiji kao glavni dizajner likova u popularnoj animiranoj seriji “Bob’s Burgers”. No, pored animacije je imao i drugu kreativnu strast: izradu minijaturnih kućica na bonsai drveću.

(FOTO: Dave Creek / Instagram)

Tijekom života ručno je izradio brojne kućice na drvetu bonsaija i taj je postupak precizno dokumentirao na svom Instagramu profilu. Za svaku kućicu trebalo mu je mnogo mjeseci i tisuće sati rada; umjetnik je ponekad proveo godine usavršavajući samo jednu drvenu kombinaciju (kućica + bonsai drvce).

(FOTO: Dave Creek / Instagram)

Svaki komad ovog umjetničkog djela, koji sadrži ručno izrađene minijaturne kućice, balkone, ljestve ili stepenice, nadopunjuje prirodni oblik bonsaija.

(FOTO: Dave Creek / Instagram)

Arhitektonski su elementi ugniježđeni (zanimljiv izbor riječi op.nov.) unutar grana drveća, a ponekad se čini da se te iste grane uvijaju kroz krovove i zidove.

(FOTO: Dave Creek / Instagram)

Od sitnih krovnih pločica do malih ručno izrezanih prozora, svaka kućica na drvetu sadrži nevjerojatnu količinu detalja i jasno pokazuje Creekov ogroman umjetnički talent i strpljenje.

(FOTO: Dave Creek / Instagram)

Nije bez razloga izabrao baš drveće bonsaija koji su simbol sklada i promišljanja. Porijeklom iz Kine, a usavršena u Japanu, umjetnost oblikovanja ovih minijaturnih stabala koja se drže u posudama način je da ljudi slave i proučavaju njihovu ljepotu.

(FOTO: Dave Creek / Instagram)

Bonsai drveća su oduvijek imali određeni čarobni šarm, kvalitetu koja je dala i novu, višu umjetničku dimenziju Creekovim minijaturnim kućicama na drvetu.

(FOTO: Dave Creek / Instagram)
Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar