Pred nama je “Tjedan stripa” koji će se održati od 10. do 17. svibnja u Društvenom domu Prečko. Voditelj zanimljivih radionica koje će djecu osnovne škole Prečko provesti kroz svijet stripa bit će Marko Dješka, istaknuti animator, ilustrator i stripaš.

Radionice za cilj imaju predstaviti načine crtanja, kako se osmišljava tekst, te svjetsku i hrvatsku povijest stripa. U dva termina učenicima i učenicama će na jednostavan način biti prezentiran medij stripa kroz teoretski i praktični dio edukacije.

Teoretski dio je zamišljen kroz predstavljanje vrste stripa, a zatim i faza nastanka stripa u uvodnih 20-ak minuta predavanja prvoga dana. Nakon uvodne riječi, faze nastanka stripa bi bile prezentirane i u praksi, kroz samu radionicu gdje bi učenici i učenice imali zadatke:

  1. smisliti priču – kratki segment iz omiljenog filma ili crtića, koji bi stao u strip od 2-3 stranice
  2. napisati scenarij za tu ideju
  3. napraviti skicu tog stripa
  4. istuširati ga (ili obojiti).

Učenici i učenice koji budu najbrži u svom zadatku imat će priliku napraviti i predložak plakata za izložbu strip-tabli nastalih na ovoj radionici. Izložba stripa odvila bi se u narednom tjednu, virtualno na stranici CeKaTe-a, te Facebook stranici CeKaTe-a.

O VODITELJU RADIONICE:

Marko Dješka je rođen 1983 .godine u Osijeku. 2011. godine diplomirao je na odsjeku za animirani film pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, te od tada balansira između medija stripa, animacije i ilustracije. Njegova dva studentska filma ‘Kolinje’ (ALU, 2009.) i ‘Sotonin sin’ (ALU, 2012.) imali su uspješan festivalski život te su mu donijele višestruke nagrade na mnogim festivalima, dok je Kolinje otkupljeno od strane američke televizijske kuće “El Rey Network”, u vlasništvu poznatog producenta Roberta Rodrigueza, popularnoj u regiji Meksika i Kalifornije.

Iako stripove crta od malena, stripove profesionalno počinje objavljivati pri završetku fakulteta u magazinu Stripos, a zatim i u mnogim drugim magazinima poput Endema, Strip cluba ’85, Komikazama, te inozemno, Gorgonzola (FR) i Freakshow comix (FR). Godine 2012. proglašen je za najboljeg mladog strip autora na Salonu stripa u Vinkovcima, a 2013. objavljuje svoj prvi strip-album ‘Posljednji fan’, u izdavaštvu bivše udruge StripOs. Iste godine najpopularniji američki strip-magazin Heavy Metal objavljuje njegov kratki strip ‘Bul i Bal’. 2014. dobiva prestižnu nagradu Društva filmskih kritičara “Oktavijan” za svoj kratki film “Grad duhova2 (Zagreb film, 2016.), te sa kolegama pokreće studio za produkciju animiranog filma “Jadranska animacija (Adriatic Animation)” u Zagrebu.

Pokrenuo je i sve popularniju Facebook grupu “Hrvatski autorski strip” koja predstavlja katalog zbivanja i autorske ponude stripa sa hrvatske scene. Od 2019. godine jdan je od umjetničkih urednika OHOHO festivala underground i DIY umjetnosti stripa i street arta, te urednik i pokretač OHOHO fanzina. Uz strip i animaciju, izrađuje ilustracije i plakate za zagrebačke cirkuske kolektive, te naslovnice i vizuale za mnoge popularne zagrebačke bandove. Član je HDFD-a i HZSU-a.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar