Velika količina plastike u prirodi, posebice u oceanima, ogroman je problem. Plastika je materijal nastao prije nešto više od stotinu godina, a danas je život bez njega gotovo nezamisliv i to se negativno odražava na Zemlju.

I zato baš na današnji dan, kada se 50. put obilježava Dan planeta Zemlje, treba snažno upozoriti na štetne učinke prekomjerne upotrebe plastike, ali i klimatske promjene koja su goruća tema na svim skupovima ekologa diljem svijeta.

Sve su to veliki izazovi koji su stavljeni pred čovječanstvo, ali i biljni i životinjski svijet koji živi na Zemlji. Dan planeta Zemlje ljude poziva na zaštitu planeta, ali i širi nadu te optimizam.

Foto: PR

Zoološki vrt grada Zagreba svake se godine uključuje u obilježavanje tog dana, pa svoje posjetitelje poučava kako da kroz svoju svakodnevicu pridonesu očuvanju planeta Zemlje, a ovoga puta to je napravio i uz edukaciju – igru o razvrstavanju otpada i savjete kako manjom uporabom plastike doprinijeti zdravlju planeta.

Naime, velika količina plastike u prirodi, posebice u oceanima, ogroman je problem. Plastika je materijal nastao prije nešto više od stotinu godina, a danas je život bez njega gotovo nezamisliv. To se negativno odražava na Zemlju. Zastrašujuća je činjenica da svake minute jedan kamion plastike završi u oceanima!

Foto: PR

Čak 86 posto otpada u svjetskim morima čini plastika, a toj plastici treba dugo da se razgradi. Plastične vrećice razgrađuju se 20, plastične slamčice 200, a plastične boce i do 450 godina. To izravno ugrožava više od 700 životinjskih vrsta koje žive u oceanima.

Europski parlament usvojio je direktivu o potpunoj zabrani nekih plastičnih proizvoda. Tako će se od iduće godine iz uporabe izbacivati jednokratna plastika poput štapića za uši, pribora za jelo, spremnika za hranu i slamčica. Sve bi to do 2030. trebalo potpuno nestati iz uporabe.

Već sada se građani mogu boriti protiv negativnih posljedica uporabe plastike. Na umu trebaju imati pravilo 3R. Iza toga stoji “reduce, reuse, recycle”, odnosno smanjivanje potrošnje i uporabe, ponovna uporaba i recikliranje.

Neki od savjeta za to u slučaju plastike su:
  • za kupovinu koristite platnenu vrećicu
  • većinu plastične ambalaže možete koristiti više puta, a neka je odlična i za poticanje djece na kreativno izražavanje
  • plastičnu ambalažu koja nije za daljnju uporabu, odložite u odgovarajući spremnik kako bi se mogla reciklirati
Foto: PR

Svemu tome važno je poučiti djecu jer o njihovim navikama ovisi budućnost. Brojni savjet, vezani uz plastiku objavljeni su na internetskoj stranici Zoološkog vrta grada Zagreba, a igra sa razvrstavanjem otpada na njihovoj Facebook stranici.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar