Kulturna manifestacija “Susjedovanje” koju umjetnička organizacija Cirk Pozor organizira (po drugi put) u zagrebačkom naselju Knežija u svojoj je završnoj fazi.

Od siječnja su u sklopu Susjedovanja na Knežiji bile organizirane četiri radionice za djecu i mlade (radionice street arta, grafita i cirkuskih vještina, kao i interaktivna glazbena priča/radionica), te izvedena  predstava “Zaboravi na Dulcineu” francusko američke redateljice Lee Delong.

FOTO: Cirk Pozor

Od travnja program se preselio na otvoreno. Oslikana su tri od planiranih pet murala na pročeljima zgrada na Knežiji. Fasade su susjedi putem javnog poziva sami prijavili za oslikavanje, a umjetnici odabrani za izvedbu radova su zagrebački likovni i street art umjetnici Mario Miličić aka MANE MEI., Miron Milić, Lav Paripović, Luisa Pascu i Teo Kiš.

FOTO: Cirk Pozor

U nedjelju, 28. travnja planirana je izvedba predstave za djecu “Vučko čovjek od principa” u produkciji Tricycle trauma kolektiva i Teatra Cirkus Punkt, i to na javnoj površini pored zgrade Mjesnog odbora, a očekujemo i koncert grupe ŠUŠ ubrzo nakon toga (točan se datum još ne zna) čime će program za ovu sezonu službeno završiti.

FOTO: Cirk Pozor

Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba kroz program “Kultura i umjetnost u zajednici”, te kroz podršku Zaklade Kultura Nova, a ostvaruje se u suradnji s KGZ – Knjižnica Knežija, te uz podršku Mjesnog odbora Knežija.

FOTO: Cirk Pozor

SUSJEDOVANJE je program koji organiziraju umjetnici Mario Miličić (vizualni umjetnik) i Nikolina Majdak (glumica) kroz svoju umjetničku organizaciju Cirk Pozor. Kako se Cirk Pozor kao organizacija bavi izvedbenim, ali i vizualnom umjetnošću, te edukativnim programima vezanim uz njih, odlučili su ova dva vida umjetnosti objediniti u zajednički program, polazeći od mikro-lokalne situacije gradskog naselja kojemu kronično manjka kulturnih sadržaja. Pri tome je naglasak na principu “djeluj lokalno” – u ovom slučaju u sredini u kojoj organizacija ima svoju bazu djelovanja, u zagrebačkom naselju Knežija.

Cilj je stanovnike naviknuti i potaknuti na druge tipove socijalizacije, razviti potrebu za kulturnim programima i naviku na iste te dovesti na različite lokacije unutar naselja suvremene umjetničke sadržaje – poput ulične umjetnosti, kazališnih i predstava suvremenog cirkusa i radionica. Zamisao je programa kulturne sadržaje „izvesti” iz institucija za njih predodređenih i dovesti ih među ljude, u neposrednu blizinu njihovog životnog prostora – na javne površine koje obiluju kulturnim potencijalom.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar