Projekt “Rijeka murala” donio je novi sloj živopisnosti Ružićeve i Vodovodne ulice kroz program Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Uz veliki trud i zalaganje ljudi iz Udruge Akumulator te njihovih partnera, ulična umjetnost je kroz 2020. godinu u tri faze donijela pravo osvježenje na riječkim fasadama i ulicama.

Na kraju je nastalo šest novih street art komada u Rijeci za koje su zaslužni Vladimir Tomić Mosk, Jadranka Lacković Ojo Magico, Miron Milić, Andrej Žikić Artez, Chez, Sarme, Slaven Kosanović Lunar i Tea Jurišić.

(FOTO: Facebook | Udruga Akumulator)

Mini art-kvart koji se stvorio Riječani i njihovi gosti mogli su upoznati tijekom travnja kroz vođene ture, a sredinom svibnja će i sami moći sudjelovati u stvaranju novog murala.

U sklopu programske završnice projekta “Rijeka 2020 – EPK” u Vodovodnoj ulici, kod caffe bara Skradin (Vodovodna 29) u četvrtak i petak, 13. i 14. svibnja bit će održano događanje “Vodovodna slika”.

Riječke umjetnice Tanja Blašković i Jadranka Lacković napravile su skicu kojom će osvježiti prostor ispred kultnog Skradina u Vodovodnoj ulici, a pozvani su i građani da se pridruže i okušaju s valjcima, kistovima i sprejevima u izradi ovog javnog murala.

Iako su prijave za samo sudjelovanje u crtanju murala, prema riječima organizatora, popunjene ili gotovo popunjene, to ne znači da 13. ili 14. svibnja ne možete pohoditi Vodovodnu ulicu te uživo svjedočiti nastajanju jednog komada street art umjetnosti.

O UMJETNICAMA:

Tanja Blašković, magistrica likovne pedagogije (APURI), trenutno djeluje u Rijeci i to u raznim umjetničkim područjima – od dizajna i ilustracije, scenografije, kostimografije, street arta, umjetničkih instalacija od plastike, tapiserija, primijenjene umjetnosti… Sudjeluje u raznim projektima i surađuje sa raznim udrugama i institucijama. Jedna je od urednica art fanzina Superkul, te prvog hrvatskog muzejskog fanzina Beni (MMSU Rijeka). Suradnica je na projektu koji se bavi recikliranjem plastike i drva Ri:Use, te održava radionice za djecu i odrasle. U 2020. godini oslikala je desetak murala u gradu Rijeci, te mentorirala četiri street art radionice u suradnji sa Galerijom Kortil, Vijećem mladih Benčić te MO Hartera. Članica je HDLU-a.
Jadranka Lacković rođena je u Rijeci 1986 godine. U istom je gradu završila Srednju školu za primijenjenu umjetnost i dizajn. Diplomirala je primijenjeno slikarstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti 2011 godine. Stažirala je u Gradskom kazalištu lutaka. Suosnivačica i voditeljica radionica u ArtMašini, kreativnom ateljeu unutar kojeg promiču likovnu i diy kulturu u svakodnevnom životu. Iako joj polje djelovanja obuhvaća klasično slikarstvo, fotografiju i ilustraciju sa godinama se više posvetila izradi murala i street art-u gdje stvara pod imenom ojoMAGico. Iza sebe ima brojna ostvarenja na javnim prostorima u rodnom gradu, ali i u Sloveniji, Koprivnici, Sisku, Opuzenu,…Članica je HDLU-a.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar