Ovo ljeto imamo jednu pravu street art poslasticu. Diljem cijelog svijeta održavaju se brojni festivali koji će obojati ulice mnogo gradova.

Donosimo vam vodič kroz najznačajnije europske street art festivale ovoga ljeta kojeg su pripremili Street Art Goods i @streetartcalls.

Srpanj 2022.

North West Walls

[FOTO: North West Walls]

Werchter, Belgium (počinje 19. lipnja)

Arnie Quinze spojio je jedan od najstarijih i najboljih europskih glazbenih festivala s uličnom umjetnošću 2014. godine. North West Walls dio je Rock Werchter glazbenog festivala . Umjetnička djela se svake godine mijenjaju na postavljenim brodskim kontejnerima. Više informacija ovdje.

SAFE

[FOTO: SAFE]

Olomouc, Češka (24. lipnja – 20. rujna)

Ove godine festival je osvojio zidove Moravsog kazališta u malom šarmantnom gradiću Olomoucu. Festival organiziraju sami umjetnici koji na ovaj način podržavaju lokalnu zajednicu, mlade umjetnike, kulturu i turizam. Više informacija ovdje.

Meeting of Styles Lisbon Warm Up

[FOTO: Meeting of Styles]

Lisabon, Portugal (6. srpnja – 9. srpnja)

Lisabon je ove godine domaćin devete Urban Creativity konferencije, a u isto vrijeme umjetnici će oslikavati povijesni centar grada, točnije ulicu Calçada da Gloria. Konferencija će ugostiti preko 50 govornika iz 20 država. Ovaj događaj samo je zagrijavanje za veliki MOS (Meeting of Styles) koji je planiran u kolovozu. Više informacija ovdje.

MosCph

[FOTO: Meeting of Styles]

Copenhagen, Danska (22. srpnja – 24. srpnja)

Ovaj MOS organiziraju Street Studies, potpuno volonterska neprofitna organizacija u Kopenhagenu. Festival je nastao kao iteracija velikog MOS festivala u Njemačkoj, a uspješno se održava već osmu godinu za redom. Preko 50 umjetnika oslikavat će zidove Axel Torva. Više informacija ovdje.

Graffiti na Gradele

[FOTO: @graffitinagradele]

Bol, Hrvatska (29. srpnja – 30. srpnja)

Nema bolje kombinacije od street art festivala smještenog u malom lučkom gradu na otoku s predivnom plažom. No Graffiti na Gradele još donose i dobru glazbu te brojne koncerte. Sve skupa zvuči kao savršeni ljetni odmor. Osim koncerata i oslikavanja, organizirana su i razna događanja poput natjecanja u basketu, plesu i skokovima u vodu. Više informacija ovdje.

Meeting of Styles Kosovo

[FOTO: @mos_kosovo]

Priština, Kosovo (29. srpnja – 31. srpnja)

Glavni grad Kosova ovog ljeta je centar događanja. Osim što se šestu godinu za redom održava MOS Kosovo, ove godine Priština je domaćin Manifeste, Europskog Nomadskog bijenala. Ovaj festival prelazi sve granice kako bi slavio ljubav prema street artu. Slična ideja istražena je prošle godine kroz Mural Fest Kosovo. U novom izdanju MOSa, umjetnici će oslikati predivni kružni tok u Lakrishtu te tunel kod glavnog kolodvora. Više informacija ovdje.

Cheltenham Paint Festival

[FOTO: @cheltenhampaintfestival]

Cheltenham, Ujedinjeno kraljevstvo (30. srpnja – 31. srpnja)

Iako je preskočio jednu godinu, CPF se vraća jači nego ikada. Festival je pokrenuo umjetnik Andy “Dice” DaviesDice67 Ove godine naglasak je stavljen na ženske umjetnice. Svi zidovi su fiksni i nalaze se u samom centru grada te se mogu obići cijelu godinu, do sljedećeg festivala. Više informacija ovdje.

Kolovoz 2022.

Calle Libre

[FOTO: Calle Libre]

Beč, Austrija (1. kolovoza – 7. kolovoza)

Festival koji je obojao ulice Beča od 2014. Ove godine Calle Libre će se fokusirati na zid skladišta dugačak 400m. Cilj festivala je otvoriti dijalog između javnosti i ulične umjetnosti te su u tu svrhu organizirane brojne radionice, izložbe, diskusije te predavanja tijekom trajanja festivala. Više informacija ovdje.

Festival Della Resilienza

[FOTO: ProPositivo.eu]

Sardinija, Italija (1. kolovoza – 10. kolovoza)

Iz svojih skromnih početaka u Macomeru, ovaj festival ubrzo je proširio svoje djelovanje po cijeloj Sardiniji. Osnivač festivala, ProPositivo pokušava uspostaviti art park “Muraghes” kako bi podigao svijest o uličnoj umjetnosti i drevnim nuragheima (megalitskim građevinama) koji su postali simbol Sardinije. Više informacija ovdje.

BLOOP Festival

[FOTO: @wdwlls]

Ibiza, Španjolska (1. kolovoza – 20. kolovoza)

Još jedan festival na predivnom otoku. Započet 2010. godine, BLOOP festival je uistinu centar umjetnosti. Kako sami kažu, umjetnost je namijenjena svima tako da je ovaj ulaz na ovaj festival besplatan. Više informacija ovdje.

StreetArt Festival Wilhelmshaven

[FOTO: Street art Wilhemshaven]

Wilhelmshaven, Njemačka (5. kolovoza – 7. kolovoza)

Street art umjetnici iz cijelog svijeta skupa će proslaviti desetu godišnjicu ovog festivala. S puno želje, talenta i krede, ulice se svake godine pretvaraju u 3D vizualni spektakl. Više informacija ovdje.

Artown Festival

[FOTO: Artown Festival]

Ploiesti, Rumunjska (5. kolovoza – 14. kolovoza)

Sat vremena sjeverno od Bukurešta, u “najljepšem ružnom gradu” Rumunjske, održava se novi festival ulične umjetnosti! Između boja i zidova, festival otvara pitanja društvenih problema u Rumunjskoj. a tema prvog festivala bit će “Urban synaesthesia“. Više informacija ovdje.

Waterford Walls

[FOTO: @waterfordwalls]

Waterford, Irska (12. kolovoza – 21. kolovoza)

Najveći festival ulične umjetnosti smjestio se u vikinškom lučkom gradu. Na zidovima koje svake godine postavlja The Walls Project stvoreno je preko 100 fantastičnih murala. Više informacija ovdje.

Meeting of Styles Belgium

[FOTO: @meetingofstylesbelgium]

Antwerpen, Belgija (19. kolovoza – 21. kolovoza)

Izvorni ogranak njemačkog MOS-a slavi 20 godišnjicu. Ovaj kultni festival ponovno je okupio značajan broj velikih imena street arta. Više informacija ovdje.

ZIDART Street Art Festival

[FOTO: @zidart_streetartfestival]

Bacau, Rumunjska (25. kolovoza – 20. rujna)

U jednom od najstarijih rumunjskih gradova dolazi do spajanja srednjovjekovne arhitekture i suvremen ulične umjetnosti. Relativno mladi festival za sobom ima već bogat repertoar. Kroz street art, organizatori ovog festivala traže urbanu regeneraciju ovog grada kroz temu utopije. Više informacija ovdje.

Festival La Bel Valette

[FOTO: Festival La Bel Valette]

Pressigny-les-Pins, Francuska (26. kolovoza – 27. kolovoza)

Iako tehnički nije riječ o street art festivalu, ovaj festival je vrijedan spomena. Riječ je o hip hop festivalu koji za pozadinu ima Chateau de la Valette iz 19. stoljeća. Svake godine dvorac oslika drugi umjetnik koji tako postaje svojevrstan muzej na otvorenom. Više informacija ovdje.

IBUg Urban Art Festival

[FOTO: @ibug.art]

Flöha, Njemačka (26. kolovoza – 28. kolovoza, 2. rujna – 4. rujna)

IBUg, koji je 2006. godine započeo njemački umjetnik Tasso, svake godine usvaja zapušteno industrijsko vlasništvo i prekriva njegove zidove umjetninama. Bivša tvornica papira je ovogodišnje mjesto održavanja. Festivalski program odvijat će se tijekom dva uzastopna vikenda. Više informacija ovdje.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!

Ostavi komentar