Kako Google kaže… Shoreditch je umjetničko područje uz podjednako popularnu četvrt Hoxton. Mladi kreativci i trendseteri ispunjavaju popularne klubove i barove u blizini ulica Shoreditch High Street, Great Eastern Street i Old Street, a eklektična gastroscena nudi sve od modernih restoranskih lanaca i elegantnih gastropubova do trgovina sa specijaliziranim kavama i zalogajnica s rezancima. Pronaći ćete i brojne staretinarnice te dizajnerske dućane. 

To je, vjerujemo točno, jedino što osobno nismo uspjeli provjeriti klubove, barove, restorane i ine elegantne trgovine. Naime, naš interes za street artom je bio jednostavno prejak.

[FOTO: Krešimir Golubić]

Ukoliko se nađete u Londonu i želite vidjeti sve bitno od Street art na jednom mjestu, upravo je Shoreditch ta lokacija. Izlaskom iz podzemne željeznice na Shoreditch High Streetu ulazite u galeriju na otvorenom – doslovno. Bezbroj graffiti pieceve ili kako se to danas lijepo akademski izražava, Stylewriting murala, zaskočiti će vas odmah na prvu. Uz toliki broj radova na jednom mjestu postoji mogućnost da vam promaknu manji radovi velikih umjetnika te preporučamo laganu šetnju uz veliku koncentraciju na detalje.

[FOTO: Krešimir Golubić]

Ukoliko nemate puno vremena, preporučujemo pak neke od street art tura kojih tu ne nedostaje. U tom slučaju sužujete posjet ovom predivnom kvartu uz stručno vodstvo i konačno sve ono najbitnije za vidjeti.

[FOTO: Krešimir Golubić]

Sami smo imali ograničeno vrijeme za posjetu no ušli smo u bitku s vremenom i pokušali proći što više toga. Ulica Brick Lane je upravo ona koja će vam spojiti sporedne ulice pune beskrajnih stickera i pasteupova. Nivo kreativnost će vas oduševiti. Osim što svaki iole ozbiljan ulični umjetnik mora ostaviti svoj trag na ulicama Shoreditcha, uz pomoć i organizaciju London Street art festivala, radovi iz čitavog svijeta pristižu svake godine u grad i lijepe se po ulicama uz pomoć entuzijasta ovog najbrže rastućeg smjera u povijesti umjetnosti. Bez pretjerivanja računajte da ćete potrošiti barem jedan cijeli dan na ulicama Shoreditcha.

[FOTO: Krešimir Golubić]

PS: i kratki podsjetnik za vas koji nemate prilike vidjeti ovaj grad uživo… provjerite Street view na googlu – isplati se otputovati u virtualni posjet Londonu… Sretan put!

Tekst i foto: Krešimir Golubić, LEON GSK

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!

Ostavi komentar