U okviru Europskog klimatskog pakta, inicijative Europske komisije kojom se građane želi potaknuti da se uključe u borbu protiv klimatskih promjena, u Rijeci je ovoga vikenda na O.Š. Vežica oslikan ekološki mural. Mural projicira viziju budućnosti planeta u kojoj je ekosustav izoliran pod staklenim zvonom kako bi bio spašen. Autorsko je djelo riječkog umjetnika Vladimira Tomića – Moska, a nastaje neposredno nakon bujičnih poplava u Rijeci

Učenici su za to vrijeme pod vodstvom okolišnih stručnjaka raspravljali o problemu globalnog zatopljenja i mogućim rješenjima. Potom su i svojim grafitom izrazili podršku Europskom klimatskom paktu. Cilj je tih aktivnosti ovu globalno sve važniju temu približiti djeci i mladima, ali i široj javnosti. Rijeka je nakon Osijeka drugi od četiri grada u kojima se oslikavaju klimatski murali i održavaju radionice.

[FOTO: PR Europski klimatski pakt]

Klimatske promjene na pragu

Nedavna snažna bujična poplava u Rijeci pokazala je da su posljedice klimatskih promjena sve izraženije. Ekstremne prirodne nepogode diljem svijeta kao što su toplinski valovi, šumski požari, suše, razorne oluje ili ovakve poplave upravo su razlog zbog kojeg Europska komisija poduzima brojne aktivnosti za očuvanje klime. „Kao što smo, nažalost, osjetili na primjeru nezapamćene poplave u Rijeci, jasno je da klimatske izazove više ne možemo ignorirati. Europska unija već provodi svoju klimatsku strategiju, Europski zeleni plan, kako bi europsko gospodarstvo postalo klimatski neutralno do 2050. godine. Osim transformacije ključnih gospodarskih sektora nužno je da se aktiviramo i kao pojedinci. Zato je tu Europski klimatski pakt, namijenjen raspravi građana i kreiranju zajedničkih rješenja u borbi protiv klimatskih promjena“, istaknula je Hana Huzjak, ekonomska savjetnica u Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj.

[FOTO: PR Europski klimatski pakt]

Slike govore više od riječi

Murali su moćan medij za prenošenje važnih poruka, a ovaj riječki svakodnevno će upozoravati prolaznike na budućnost kakva bi nas mogla zadesiti ako na vrijeme ne odgovorimo na izazov klimatskih promjena.

[FOTO: PR Europski klimatski pakt]

„Ovaj je mural projekcija vizije budućnosti planeta u kojoj je uslijed čovjekova djelovanja ekosustav morao biti izoliran pod staklenim zvonom kako bi bio zaštićen i spašen. Stablo kao simbol prirode raste i prilagođava se novom okruženju, proizvodi svoju energiju te tako stvara nove uvjete za život. Iako ne možemo predvidjeti put kojim će se priroda razvijati u novonastalim uvjetima, ona će vjerojatno ipak preživjeti u nekom obliku. No trebamo se zapitati – pod koju cijenu i hoće li u tom svijetu biti mjesta i za čovjeka?“, objasnio je umjetnik Vladimir Tomić – Mosk iz kolektiva Graffiti na gradele.

[FOTO: PR Europski klimatski pakt]

Za školarce održana edukativna radionica

[FOTO: PR Europski klimatski pakt]

Uz oslikavanje murala, u riječkoj su školi za učenike viših razreda održane edukativne radionice o klimatskim promjenama uz vodstvo okolišnih stručnjaka. Učenici su kroz praktičan rad detektirali uzroke klimatskih problema, predlagali rješenja te na kraju osmislili načine kojima će i sami pridonijeti ublažavanju klimatskih promjena.

[FOTO: PR Europski klimatski pakt]

„Ako dopustimo da globalna temperatura poraste za 2 °C, utjecaj klimatskih promjena pogoršat će se u cijelome svijetu. Tako bi, primjerice, razina mora mogla narasti za sedam metara i radikalno utjecati na obalna područja. Posljedice će biti snažne na globalno gospodarstvo, infrastrukturu, proizvodnju hrane, javno zdravstvo, bioraznolikost… Samo ograničenjem povišenja temperature na 1,5 °C možemo izbjeći najgore scenarije. Nužna je odlučna akcija u svim sferama društva i gospodarstva, a educiranje i uključivanje mladih u raspravu o klimatskim promjenama mora pritom biti jedan od prioriteta“, izjavila je Pinija Poljaković iz WWF Adrije, koja je vodila radionicu Europskog klimatskog pakta.

[FOTO: PR Europski klimatski pakt]

Takve edukacije u hrvatskim školama još uvijek ovise o entuzijazmu nastavnika, pa se riječka škola rado uključila u projekt. „Klimatske promjene nisu samo problem kojim se trebaju baviti odrasli, nego i djeca, čije navike moramo mijenjati već sada. Zato bi podučavanje o klimatskim promjenama u školama trebalo biti sastavni dio programa jer im može pomoći da se lakše nose sa stvarnošću globalnog zatopljenja. Edukacijom potičemo promjenu svijesti o okolišu i ponašanja. Nadam se da će i ovaj mural na našoj školi potaknuti svakog prolaznika da zastane na trenutak i zamisli se nad njegovom snažnom porukom“, kazala je Violeta Nikolić, ravnateljica O.Š. Vežica. 

[FOTO: PR Europski klimatski pakt]

Osim klimatske, za učenike je organizirana i graffiti radionica pod vodstvom kolektiva Graffiti na gradele u sklopu koje su se učenici i sami okušali u izradi zajedničkog grafita odaslavši znakovitu poruku da Zemlju moramo zaštititi jer je „naš planet – naša budućnost“.

[FOTO: PR Europski klimatski pakt]

Ova serija murala te klimatska i graffiti radionica u Rijeci koje su se prethodno već održale u Osijeku, kroz nekoliko će se tjedana nastaviti u još dva grada – Sisku i Zagrebu.

[FOTO: PR Europski klimatski pakt]

I svi zainteresirani građani mogu se priključiti borbi protiv klimatskih promjena odabirom jednog ili više koraka za klimu na posebnoj platformi Europskog klimatskog pakta pod nazivom Count us in te pritom pratiti koliko su CO2 uštedjeli i time izravno pomogli Zemlji.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!

Ostavi komentar