Street Art LAB edukativni program posvećen uličnoj umjetnosti (street artu), nastao u suradnji Udruge VMB i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, upravo je ušao u završnu fazu izdavanjem street art mape grada Rijeke.

Street Art LAB edukativni program provodi se od veljače 2023. godine, a dosad je obuhvatio ukupno jedanaest radionica – šest street art praktikuma i pet Urbanih street art ekspedicija, a sada je svjetlo dana ugledala i mapa ulične umjetnosti grada Rijeke.

Cilj ove mape je da posluži kao svojevrstan vodič za djecu i odrasle koji će omogućiti svakom zainteresiranom pojedincu da krene u samostalno otkrivanje ulične umjetnosti Rijeke. Kao podloga za sadržaj mape poslužile su upravo rute i sadržaji osmišljeni kroz radionice održane kroz 2023. godinu.
Na ovaj način mapa je stvorena upravo na temelju praktičnog iskustva u radu s publikom što će, nadamo se omogućiti da bolje odgovara njenim potrebama.

Kroz godine rada u kulturno umjetničkom neformalnom obrazovanju djece i mladih Udruga Vijeće mladih Benčić je upravo djeci i mladima grada Rijeke približila brojne vrste kulturno-umjetničkih programa i radionica, ali iz godine u godinu upravo se street art pokazao kao jedna od tema i umjetničkih formata koji je kod djece probudio najveći interes i pokazao najveći potencijal za ostvarivanje promjene ne samo na osobnoj, nego i na široj društvenoj razini.

FOTO: Udruga VMB

Kroz radionice street arta Udruga VMB je uspjela ostvariti visoku razinu participacije, djeca su imala prilike upoznati različite vrste aktivizma, razvijati važne životne vještine poput empatije, socijalnih vještina, timskog rada, planiranja, kritičkog razmišljanja, komunikacije te aktivnog sudjelovanja životu zajednice od najranijeg doba.

Upravo radi toga, ali radi činjenice da je Rijeka u posljednih nekoliko godina dobila zaista reprezentativan broj primjeraka ulične umjetnosti, u 2023. godini odabrali su street art kao glavnu temu i medij rada.
Izdavanju street art mape prethodile su cjelogodišnje aktivnosti koje su se sastojale od dvije vrste radionica:

FOTO: Udruga VMB

Street art praktikuma kroz koje su djeca i mladi imali prilike direktno od lokalnih street art umjetnica Tanje Blašković, Jadranke Lacković i Ines Milčić učiti o postupcima izrade murala i umjetničkih instalacija od skice do prenošenja u javni prostor.

Radionice su se održavale u Križanićevoj ulici, poznatom mjestu s najvećom koncentracijom street art radova u Rijeci, te na Klobučarevićevom trgu, u suradnji s Udrugom Urbani separe i studentima Akademije primijenjenih umjetnosti.

Obnovljeni su dijelovi zapuštene Križanićeve ulice novim muralima, reparirani dio starih, dok je na Klobučarićevom trgu oslikano nekoliko desetaka betonskih stupova.

FOTO: Udruga VMB

Urbanih street art ekspedicija koje su zamišljenje kao obiteljske radionice kojima je cilj djeci i njihovim obiteljima približiti postojeću uličnu umjetnost u našemu gradu. U suradnji s muzejskom pedagoginjom Ivanom Lučić, Udruga VMB je oblikovala nekoliko različitih ruta kojima je na logičan i smislen način međusobno poezala različite lokacije na kojima su koncentrirani mural i/ili druge umjetničke intervencije u javnom prostoru.

S obzirom na specifičnu geografsku razvedenost grada Rijeke, pa tako i njegovo samog centra ovo je bio važan iskorak za medijaciju i razvoj publike u segmentu ulične umjetnosti grada Rijeke.

FOTO: Udruga VMB

Održano je ukupno 5 ekspedicija, a sudionici su imali priliku istraživati različite lokacije s muralima i umjetničkim intervencijama, sudjelujući u interaktivnim zadacima za poticanje participacije, promatranja i kritičkog promišljanja.

FOTO: Udruga VMB

Osim djece polaznika programa i njihovih roditelja, street art ekspedicije održane su i za učenike Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka te korisnike programa Moje mjesto pod suncem.

Mapa je izdana na hrvatskom i na engleskom jeziku te osim u tiskanom, dostupna i u digitalnom obliku. Tiskana verzije mape biti će dostupne u Udruzi VMB, Muzeju moderne i suvremene umjetnost Rijeka, Galeriji Kortil te Dječjoj kući, dok će digitalna verzija mape biti dostupna na stranicama udruge VMB – www.udrugavmb.hr.

Dizajn mape potpisuje Sanjin Smajlović, Biro 167.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar