Kulturni život u Poljskoj napravio je prve (probne) korake prema oporavku nakon dugotrajne hibernacije uzrokovane epidemijom virusa COVID-19. A taj veliki korak pripao je izložbi pod nazivom “Umjetnost Banksyja. Bez ograničenja”, prvoj velikoj prezentaciji radova slavnog britanskog uličnog umjetnik pred poljskom publikom.

Izložba je otvorena proteklog vikenda u Praga Koneser Centru, u postindustrijskim granicama bivše tvornice votke “Koneser” u Varšavi, što je idealna kulisa za svijet prema Banksyju.

(FOTO: Koneser.eu)

Trebala bi potrajati sve do sredine travnja, ali sudeći prema nevjerojatno interesu posjetitelja i prije samog otvorenja, lako bi mogla biti i produžena. Navodno je već više od polovice dostupnih ulaznica – rasprodano!

(FOTO: Kalbar/TFN)

“Sigurni smo da će izložba biti zanimljiva i Poljacima, jer Banksy živi za nas i živi u nama”, objasnila je Sorina Burlacu, jedna od organizatorica ove putujuće izložbe.

(FOTO: Koneser.eu)

Izloženo je oko 100 umjetničkih djela i instalacija, od kojih je prikupljeno sedamnaest certificiranih originala. Posuđeni su iz muzeja, od privatnih kolekcionara i od samoga Banksyja. Prema nekim izvorima, riječ je o vrlo skupoj izložbi.

(FOTO: Koneser.eu)

“Nisam spavao već otprilike 28 sati tako da iskreno ne mogu sada razmišljati o tome koliko točno ima originala, ali rekao bih otprilike sedamnaest ili osamnaest. Očito, voljeli bismo da imamo više toga pokazati poljskoj javnosti, ali osiguranje tih umjetnina je jednostavno brutalno – morali bismo utrostručiti cijenu ulaznica”, komentirao kustos Guillermo S. Quintana na samom otvaranju izložbe koja je u Varšavu došla iz Münchena.

(FOTO: Kalbar/TFN)

“Posjetitelji koji su već bili na izložbi u Njemačkoj ili Budimpešti zasigurno će vidjeti puno novih stvari. Ovo je potpuno novi koncept, nova izložba. Mrzim ponavljanje, pa sam bio sretan što sam stvorio nešto jedinstveno za Varšavu”, dodao je Gullermo S. Quintana.

(FOTO: Kalbar/TFN)

Izložbu “Umjetnost Banksyja. Bez ograničenja” (“The Art of Banksy. Without Limits” eng.) od 2015. godine pogledalo je preko milijun ljudi širom svijeta.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar