Svibanjske šetnje Zagrebom u okviru globalnog projekta Jane’s Walk postale su neizostavni dio urbane ponude hrvatske metropole uoči ljetnih praznika.

Zagreb se tom svjetskom projektu, čije je središte u Torontu, priključio još 2015. godine preko Centra za kulturu Trešnjevka koji je hrvatski organizator Jane’s Walka, ali operativno je organizacija niza šetnji širom grada u domeni projekta “Mapiranje Trešnjevke”.

Ekipa sa Srednjaka u šetnji (FOTO: Mapiranje Trešnjevke)

Oni su ove godine, već tradicionalno vikendima u svibnju, pripremili 13 tematsko i teritorijalno različitih šetnji, a mi ćemo vam samo navesti zanimljiva imena tih šetnji, dok ćete sve detalje, termine, mjesta okupljanja i imena voditelja moći pročitati na kraju teksta.

 1. Da mi kompa bude Frane Petrić, frend Ignjat Đorđić, prijatelj Marulić, k’o buraz Ruđer Bošković: Hrvatski latinisti na zagrebačkom asfaltu
 2. Sveučilišna aleja
 3. Stara Peščenica – vrtni grad
 4. Knjigama naših ulica
 5. Zeleni mikroambijenti Knežije
 6. Sedam palmi u kvartu bez imena
 7. Prečko, najglazbeniji dio Zagreba
 8. Mramor, kamen i željezo Medvednice
 9. Borongajski lugovi – raznolikosti se privlače
 10. Vrijeme je za druženje na Družincu!
 11. Izlozi trgovina u centru kroz dva stoljeća – od Radićeve preko Trga bana Jelačića i Ilicom do Medulićeve
 12. Šetnja uz potok Vuger (Sesvete)
 13. Od šume vidjeti drvo

Jane’s Walk šetnje su besplatne lokalno organizirane šetnje tijekom kojih se ljudi skupljaju radi zajedničkog istraživanja, razgovora i uživanja u svojim kvartovima. Dok klasična razgledavanja više sliče predavanjima, ove su šetnje sličnije razgovoru uz šetnju.

Ove šetnje mogu biti vrlo poučne, ali i nadasve zabavne, ovdje možete sresti svoje susjede, upoznati nove prijatelje, razmijeniti posjetnice s dotad nepoznatim ljudima, a možete naučiti i nešto novo te podijeliti s drugima neko vaše znanje!

Voditelji dijele svoja iskustva i znanja, ali također potiču diskusije i sudjelovanje šetača. Šetnje se mogu usredotočiti na bilo koji aspekt kvarta i bilo koju temu. Šetnje mogu biti ozbiljne ili zabavne, informativne ili objašnjavajuće.

Mogu se usmjeriti na povijest nekog mjesta ili ono što se događa upravo sada. Svatko može voditi šetnje – jer je svatko najveći poznavalac kraja u kojem živi.

JANE JACOBS (1916.-2006.) je bila urbanistica i aktivistica koje je gradovima prilazila na posve nov i do tada nepoznat način, kao na socijalne cjeline. Smatrala je da je izuzetno važno da sami građani upravljaju razvojem gradova i kvartova u kojima žive i poticala je ljude da se bolje upoznaju s okolinom u kojoj stanuju, rade, polaze školu, bave se sportom, šeću… jer, kako je rekla, na taj način oni postaju svjesni toga kakvu životnu okolinu zapravo žele. Isticala je važnost i ljepotu bogatih i životnih gradskih pejzaža, “baleta pločnika”, kako ih je ona nazivala, procesa u kojima se razvija poseban odnos između stanara, susjeda i prolaznika koji život ulice čini ugodnim i prijateljskim. Nasuprot jednoličnosti i praznine poslovnih četvrti, otuđenosti širokih prometnica i beživotnosti stambenih kvartova bez adekvatnih javnih prostora, ukazivala je na važnost pješačkih zona i općenito mjesta pogodnih za susrete s ljudima.

Na ovom linku pogledajte popis svih dosadašnjih šetnji u sklopu akcije Jane’s Walk u Zagrebu (popraćeno linkovima na foto albume i filmove).

Obzirom da je Centar za kulturu Trešnjevka lokalni organizator Jane’s Walk šetnji ne samo za Trešnjevku već i za čitav Zagreb, na toj ćete stranici moći pronaći sažete informacije o svim šetnjama, već održanima (zajedno s linkovima na foto albume) kao i onima planiranima.

Prema informacijama koje smo dobili, za šetnje se trebate prijaviti na mail: mapiranjetresnjevke@gmail.com, a broj mjesta za pojedine šetnje je ograničen.

RASPORED JANE’S WALK 2021.

(Jane’s Walk 1) 07.05.2021. (petak): “Da mi kompa bude Frane Petrić, frend Ignjat Đorđić, prijatelj Marulić, k’o buraz Ruđer Bošković: Hrvatski latinisti na zagrebačkom asfaltu”, voditelji Mislav Gregl i Tamara Tvrtković, sastanak u 18h na Marulićevom trgu (kod spomenika Marku Maruliću).

(Jane’s Walk 2) 08.05.2021. (subota): “Sveučilišna aleja”, voditelji su studenti Studija povijesti umjetnosti (Mislav Franc, Sara Ivanković, Barbara Kao, Ana Klem, Marija Lucija Marohnić, Karla Dorkić, Anouk Taylor, Vida Zlatić, Luka Meštrić, Hana Modrić) te njihova mentorica prof. Jasna Galjer, sastanak u 10h ispred Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Unska 3.

(Jane’s Walk 3) 08.05.2021. (subota): “Stara Peščenica – vrtni grad”, voditeljica Lana Bunjevac, sastanak u 16:30h ispred pošte na Kennedyjevom trgu 11 (tramvajska stanica Harambašićeva za linije 1, 9 i 17).

(Jane’s Walk 4) 09.05.2021. (nedjelja): “Knjigama naših ulica”, voditeljica Margareta Peršić (udruga „Lastin rep“), sastanak u 17 sati na glavnoj autobusnoj stanici u Botincu (Ulica Baščanske ploče). Preporučamo dolazak autobusnom linijom 110 sa polaskom sa Savskog mosta u 16:45.

(Jane’s Walk 5) 13.05.2021. (četvrtak): “Zeleni mikroambijenti Knežije” voditelji Ana i Veljko Armano Linta, sastanak u 18h sati kod trgovine “Dm”, Davorina Bazjanca 1.

(Jane’s Walk 6) 14.05.2021. (petak): “Sedam palmi u kvartu bez imena”, voditelj Saša Šimpraga, sastanak u 18h kod fontane na Kvaternikovom trgu.
(Jane’s Walk 7) 15.05.2021. (subota): „Prečko, najglazbeniji dio Zagreba“, voditeljica Nada Bezić, sastanak u 10h u Parku Emila Cossetta u Prečkom (pored Shopping centra Prečko).

(Jane’s Walk 8) 15.05.2021 (subota): “Mramor, kamen i željezo Medvednice”, voditelj Tomislav Popović, sastanak u 15:50h na Mihaljevcu (na šetnju krećemo autobusom ZET-a linije 140 koji kreće u 16h).

(Jane’s Walk 9) 21.05.2021. (petak): “Borongajski lugovi – raznolikosti se privlače”, voditelj Domagoj Augusta, sastanak u 18 sati kod Sportske dvorane „Peščenica“ na spoju Ulice grada Vukovara i Ulice grada Gospića (tramvajska stanica Ferenščica za linije 2, 3 i 13).

(Jane’s Walk 10) 22.05.2021. (subota): “Vrijeme je za druženje na Družincu!”, voditelj je Vanja Radovanović, sastanak je u 17h na parkiralištu iza benzinske pumpe “Ina” u Aleji grada Bologne kod Gajnica. Preporučamo dolazak autobusnom linijom 119 sa polaskom sa Črnomerca u 16:45.

(Jane’s Walk 11) 23.05.2021. (nedjelja): “Izlozi trgovina u centru kroz dva stoljeća – od Radićeve preko Trga bana Jelačića i Ilicom do Medulićeve”, voditelj Mladen Perušić, sastanak u 10h ispred apoteke u Kamenitoj ulici (pored Kamenitih vrata).

(Jane’s Walk 12) 28.05.2021. (petak): “Šetnja uz potok Vuger (Sesvete)”, voditelj je Marijo Spajić, sastanak u 10h na parkiralištu bivše mesne industrije “Sljeme”, Kelekova 2.

(Jane’s Walk 13) 29.05.2021. (subota): “Od šume vidjeti drvo”, voditelji su članice udruge „Zeleni klik“ Daša Filipčić i Nikolina Turčinović Dupor. Sastanak je u 10h pored Dječjeg vrtića “Sunčana” u Vrbanima, na mjestu gdje Lopatinečka ulica dodiruje potok Vrapčak.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar