Umjetnički projekt “Okolo” i ovaj tjedan nastavlja s iznenađenjima koja uljepšavaju (u)lice grada. Nakon obilaska svjetlosno-zvučne instalacije “Singing Forest” Ide Blažičko i Alexa Brajkovića u Parku Bele IV., muralauličnog umjetnika Afrike na Tepečićevim stubama, zelenih intervencija Lune Džidić “Baš je flora” na Trgu sv. Marka 9 i Freudenreichovoj 1, te uMatoševoj 9 i na Kapucinskim stubama, Mačaka Gornjeg grada klasje&zite na zidovima restorana Pod gričkim topom i kafića Cinkuš, te novog vunenog srca u Vitezovićevoj ulici, svratite do Martićeve 7 i zagledajte se u “Slikara sunca”, kipara Marka Gašparića koji se za ovu priliku poigrao spojem murala i skulpture.

Nakon Martićeve, na Strossmayerovom šetalištu (iznad bivšeg Art parka), križanju Tesline i Zrinjevca, te Skalinske i Tkalčićeve pogledajte kako izgleda „Zagreb nakon“… kroz objektiv fotografa Ernesta Mazarekića, a u prolazu između Tomićeve ulice i Uspinjače poželite nešto lijepo u sklopu interaktivne instalacije Pavla Kuharića.

Boris Bare / Vrata grada (FOTO: Ana Mikin)

U srijedu je na Gornji grad stiglo još crnih mačaka klasje&zite koje možete pronaći kako se penju po Zakmardijevim stubama, dok je troje metalnih vrata duž Radićeve ulice i na Stubama Franje Buntaka dobilo novo lice s potpisom uličnog umjetnika Borisa Bare.

Plesači kiparice Ana Marije Maravić (FOTO: Ana Mikin)

Ako pak u četvrtak zalutate u dvorište palače Grlečić-Jelačić na Trgu sv. Marka 9, tamo ćete pronaći “Plesače” kiparice Ana Marije Maravić, uz koje će 29. kolovoza i 3. rujna biti održani koncerti Zagrebačkih solista. Tom je prigodom dr.sc. Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, uz čiju se podršku “Okolo” i održava, izjavila:

“Spajanjem ulične umjetnosti i kreativne scene, projekt “Okolo” stvara jedinstveni doživljaj javnih gradskih prostora te predstavlja sjajni primjer povezivanja kreativnih i kulturnih industrija s turizmom. Posebno bih istaknula kako je ove godine “Okolo” posvećen našem potresom ‘ranjenom’ Zagrebu koji, usprkos svim nedaćama, pronalazi snagu i pokazuje da je jači od svih izazova. U tom smislu smo odlučili ovogodišnje izdanje obogatiti glazbenom visokom umjetnošću. Naime, u dvorištu na Trgu sv. Marka br. 9, gdje će uskoro biti postavljena instalacija “Plesači” koju čine stotine malih skulptura od terakote, 29. kolovoza i 3. rujna u 21 sat Zagrebački solisti održat će koncerte u sklopu projekta “Glazbeno dvorište”. Time smo na nesvakidašnji način dodatno povezali dvije neraskidive umjetnosti –glazbu i ples, ali i umjetničke i urbane intervencije. Emocije koje nam “Okolo” donosi potvrđuju toliko puta dokazanu spoznaju o snažnoj emotivnoj vezi Zagrepčana i njihovoga grada, stoga pozivam sve da se, uz poštivanje epidemioloških mjera, prepuste individualnom umjetničkom istraživanju Zagreba.”

Instalacija Singing Forest Ide Blažičko i Alexa Brajkovića (FOTO: Ana Mikin)

Nakon “Plesača”, u petak na vidikovcu pored gornje stanice Uspinjače dočekajte “Turiste” od papira Maše Barišić, a u subotu, 29. kolovoza u Parku Bele IV., u sklopu instalacije “Singing Forest”, ne propustite završni ambijentalni elektro-akustični performans Alexa Brajkovića.

“Okolo” pokreću 2018. godine Nas dve (Ana Mikin, Tina Kovačiček) u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba. Vuneno srce, crveni tepih do Gornjeg grada, skulptura od svile u Tomićevoj, veliki podni mural na igralištu iznad Dubravkinog puta, svjetlosna instalacija u krošnjama parka Ribnjak, kumica na stepenicama Dolca, spavajući div u Petrinjskoj, simpatične ulične minijature u igri s urbanim elementima i biljke koje sviraju na dodir – samo su neke od zanimljivih intervencija kojima je “Okolo” već obogatio zagrebačke ulice te istovremeno oduševio građane i turiste.

Zacjeljujuće srce / Voona (FOTO: Ana Mikin)

Prošećite umjetničkom stranom Zagreba!

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar