Američka premijera filma „Osmi povjerenik“, hrvatskog kandidata za oskarovsku nominaciju u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, do vrha je napunila legendarnu dvoranu Egyptian Theatre na Hollywood Boulevardu. Promocija „Osmog povjerenika“ i Hrvatske, kao poželjne turističke i zanimljive filmske destinacije na američkom tržištu, održana je pod nazivom „A Night of Croatian Film & Flavors“.

Riječ je o prvoj međunarodnoj suradnji Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) i Hrvatske turističke zajednice (HTZ) s ciljem stvaranja preduvjeta za što bolji plasman ovog, ali i svakog budućeg hrvatskog oskarovskog kandidata te promocije Hrvatske kroz filmsku industriju.

Događanje je započelo šetnjom crvenim tepihom na kojem se osim ekipe „Osmog povjerenika“  u sastavu Ivan Salaj (redatelj), Jozo Patljak (producent), Frano Mašković, Borko Perić i Nadia Cvitanović (glumci), Slobodan Trninić (direktor fotografije), Antonio Patljak (majstor vizualnih efekata), Zorana Rajić (skripterica) te Ivana Grubišić Perišić (direktorica filma), moglo vidjeti i brojne hrvatske filmaše koji žive i rade u Americi.

Podršku kolegama tako su došli dati glumac Goran Višnjić, glumica Leona Paraminski, kreativni direktor CBS Sports i dobitnik 36 nagrada Emmy Pete Radovich Jr., skladatelj i dobitnik 7 nagrada Emmy Helmut VonLichten, snimatelj Vanja Černjul, producent i skladatelj Bobby Boško Grubić te producent i redatelj Alen Petković.

 U Egyptian Theatreu film „Osmi povjerenik“ pogledali su i igrač LA Lakersa Ivica Zubac s djevojkom Kristinom Prišč, Željko Bebek isupruga Ružica, glumica i instruktorica joge Jasmina Hadgha, fotograf Jadran Lazić, glasačica Zlatnih globusa Katherine Tulich, ali i što je najvažnije više od 50 glasača Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

Reakcije američke publike je sjajna što dokazuje da je najbitnija stvar u životu emocija koja je jednaka na svim meridijanima i paralelama

„A Night of Croatian Film & Flavors“ popratilo je dvadesetak američkih medija među kojima su USA Today, REGARD Magazine, LA Weekly, West Hollywood Lifestyle, Global Glam Luxury Magazine, LA Times, LaLaScoop, itd.

Nakon projekcije ispred velikog platna redatelj Ivan Salaj te glumci Frano Mašković, Borko Perić i Nadia Cvitanović u prigodnom razgovoru publici legendarnog Egyiptian Theatrea otkrili su još poneki detalj sa snimanja filma, nakon čega je uslijedio domjenak na kojem su uzvanici mogli uživati u biranim hrvatskim delicijama i vinima.

 „Bilo je jako zanimljivo gledati i slušati dojmove publike iz američke perspektive. Naime, znao sam da će svi Europljani i Mediteranci dobro reagirati na film, jer im je poznat mentalitet. Međutim, reakcije američke publike je sjajna što dokazuje da je najbitnija stvar u životu emocija koja je jednaka na svim meridijanima i paralelama“ rekao je glavni glumac filma Frano Mašković koji je u Los Angeles doputovao u pratnji supruge Inje.

 Svoje oduševljenje nije krio ni redatelj Ivan Salaj „Egyptian Theatre je kultno mjesto i zaista vrhunska lokacija, posebno kada vidite da je dvorana prije projekcije do kraja puna. A to što je među publikom i pedesetak članova Akademije uvelike povećava mogućnost da film bude zapažen. Ove su se godine promijenila pravila te članovi komisija nisu dužni pogledati više od 12 filmova pa se teoretski može desiti da od 90-ak prijavljenih filmove njih pola nitko ni ne vidi. Ako ništa drugo, za nas ovo znači i priliku da film dobije američkog distributera“.

 

 

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar