HŽPP je u suradnji sa street art umjetnikom Borisom Baretom i Turističkom zajednicom grada Zagreba odlučio iskoristiti vlak kao podlogu na kojoj se umjetnicima omogućava da izraze svoju kreativnost, a vlak time postane umjetničko djelo.

Ova suradnja odražava se u različitim segmentima promocije Zagreba kao destinacije, kulturnih događanja i kreativnih projekata. Ovom prilikom ostvarena je kroz oslikavanje vlaka motivima s kraja sedamdesetih i osamdesetih godina.

[FOTO: HŽPP]

To razdoblje buntovne glazbe, klupskih koncertnih scena i ulične umjetnosti, a i samih vlakova. Prilikom slikanja murala koristili su se elementi prepoznatljivi za to vrijeme s fokusom na putnike koji slušaju glazbu, čitaju ili gledaju kroz prozor.

[FOTO: IG @boris.bare]

Oslikavanje vlaka trajalo je 11 dana. Boris Bare već je poznati street art umjetnik koji se kroz svoje radove profilirao kao muralist u većim gradovima.

[FOTO: HŽPP]

“Ovo je jedan od mojih najdražih projekata – nije mala stvar u 11 dana oslikati skoro 400 kvadrata vlaka, to je za mene i mog dragog kolegu Marija Kunšteka velika stvar”, rekao je umjetnik.

[VIDEO: IG @boris.bare]

“S obzirom da se vlak serije 6111 proizvodio od 1976. do 1979., tako sam u tom vremenu tražio inspiraciju za sami mural. Novi val  je glazba koju volim; s jedne strane tekst Azre ‘Kada Zagreb izranja iz sna’, a s druge Prljavo kazalište ‘Zagreb te zove’. Uz pozadinu koju sam zamislio kao stare tapete s paternom iz tih godina, sa svake strane još sam uklopio po dva putnika koji u ležećem položaju putuju vlakom; jedni fotografiraju prolaznike fotoaparatom na film, dok drugi uživaju uz časopis Polet i slušanju glazbe na walkmanu.”, objašnjava Bare.

[FOTO: HŽPP]

“Nadam se da će ova moja putujuća izložba biti dostupna svima i razveseljavati građane gdje god da vlak prolazi.” istaknuo je Boris Bare.

[FOTO: HŽPP]

Oslikani vlak vozi u gradsko-prigradskom prijevozu Grada Zagreba te na relacijama prema Sisku, Ogulinu i Vinkovcima.

[FOTO: HŽPP]
Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!

Ostavi komentar