Europska noć istraživača, manifestacija koja se već tradicionalno održava svakoga zadnjega petka u rujnu u svim velikim europskim gradovima, održat će se danas od 17 do 22 sata na Europskom trgu i u Tunelu Grič. Osim u Zagrebu, ova europska inicijativa kojom se želi ukazati na važnost znanstvenoga istraživanja u svakodnevnom životu te uzbudljivost i zanimljivost znanstvenoga života i profesije, danas će se održati i u Splitu, Rijeci i Puli.

Program manifestacije obuhvaća različite aktivnosti kojima je cilj prije svega mlađu populaciju (učenike, studente, mlade znanstvenike i inovatore), ali i sve ostale, zainteresirati za svijet znanosti. Posjetitelji će tako imati mogućnost učiti kroz igru i prezentacije, zabavljati se i sudjelovati u nagradnim igrama i bogatom programu.

Na glavnoj će se pozornici prikazivati edukativni filmovi, a voditelj Luka Bulić razgovarat će sa zanimljivim gostima, istraživačima i održavati kvizove.

U raznovrsnoj ponudi na izložbenim prostorima posjetitelji će moći upoznavati kukce i trkače robote, naučiti sve o Teslinim izumima, eksperimentirati sa zvukom, lansirati vlastitu raketu, upoznati svijet arheologije i nevidljive boje za tekstil, sudjelovati u različitim radionicama te uživati u različitim programima.

Projekt zajednički provodi 18 partnera, a jedan od glavnih organizatora i partnera za Zagreb je Sveučilište u Zagrebu sa svojim fakultetima – Agronomskim fakultetom, Fakultetom elektrotehnike i računarstva, Fakultetom kemijskog inženjerstva i tehnologije, Filozofskim fakultetom, Geodetskom fakultetom, Prirodoslovno-matematičkim fakultetom i Tekstilno-tehnološkim fakultetom. Sudionici u zagrebačkom programu još su i Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Institut Ruđer Bošković, Hrvatsko katoličko sveučilište, Institut za društvena istraživanja i Institut za fiziku.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar