Ovoga tjedna etablirani hrvatski street art ilustrator Miron Milić oslikavao je mural dužine 10 metara na djelu zida terminala u riječkoj luci.

Mural koji od ovoga petka krasi riječki terminal nastao je kao dio projekta “I ja sam tu”  Rotary kluba Rijeka Novi Val. Radi se o projektu financiranom od strane programa Europskih snaga solidarnosti. Glavni cilj projekta povećanje je stupnja osviještenosti o pravima djece koja su propisana i međunarodnom Konvencijom čija je potpisnica i Republika Hrvatska.

(FOTO: Lara Kapović, Rotary klub Rijeka Novi val)

Projekt je započeo 1.1.2021., a trajat će 12 mjeseci te uključuje različite aktivnosti usmjerene na zaštitu prava djece kao što je oslikavanje murala, održavanje predstave za građanstvo, izdavanje slikovnice o pravima djece te izložbu dječjih radova na temu prava djece.

Na ideju za ovakav projekt mladi riječki Rotarijanci su došli jer smatraju važnim progovarati o pravima onih najmlađih i najosjetljivijih članova društva, posebice u trenutku kada putem medija svjedočimo zastrašujućim slučajevima nasilja nad djecom koja su se događala u Hrvatskoj u posljednje vrijeme.

(FOTO: Lara Kapović, Rotary klub Rijeka Novi val)

“Htjeli smo napraviti kvalitetan projekt koji će imati odjeka u javnosti pa smo iz tog razloga odlučili napraviti dva natječaja – jedan za izradu slikovnice i jedan za oslikavanje murala. Mural je možda najvidljiviji dio ovoga projekta jer će dugotrajno krasiti riječki lukobran. Kako bi uopće mogli realizirati ovakav projekt trebali smo naravno dozvolu Konzervatorskog ureda i Lučke uprave Rijeka koji su nam dali dopuštenje za oslikavanje zida i kojima se ovim putem zahvaljujemo što su podržali i omogućili realizaciju samog projekta.

Nakon što smo dobili sve potrebne dozvole trebalo je pronaći umjetnika koji će oslikati mural. Tu smo kontaktirali Hrvatsko društvo likovnih umjetnika koji su nam ponudili  raspisati Natječaj za izradu murala kako bi dobili što bolja rješenja za ovaj projekt. Tema Natječaja bila je oslikati četiri prava iz UNICEF-ove Konvencije o pravima djeteta. Na Natječaj su se prijavili brojni umjetnici, a onog najboljeg birao je stručni tim od pet članova iz redova HDLU i Rotary kluba.”

Na natječaju je pobijedilo rješenje poznatog hrvatskog street art umjetnika Mirona Milića.

(FOTO: Lara Kapović, Rotary klub Rijeka Novi val)

Miron Milić rođen je 1980. godine u Vinkovcima. Diplomirao je 2006. godine na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na grafičkom odjelu u klasi profesora Miroslava Šuteja. Sudjelovao je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Od nagrada posebno se ističe Nagrada Porin za najbolje likovno oblikovanje. Trenutno se bavi crtanjem autorskih radova, ilustracijom i street art-om (Zagreb, Rijeka, Šibenik, Ljubljana, Moskva, Marseille, Heillbron). Djeluje kao samostalni umjetnik i član je HDLU-a i HZSU-a te art kolektiva AKC Medika iz Zagreba. Živi i radi u Zagrebu.

Miron je poznat riječkoj publici i riječkim zidovima od ranije kada je izveo street art intervenciju na ruševnoj zgradi na Gomili, u predjelu staroga grada koje je danas jedno od najviše korištenih riječkih parkirališta.

(FOTO: Lara Kapović, Rotary klub Rijeka Novi val)

O svom najnovijem radu koje će građani Rijeke i njeni gosti moći vidjeti na terminalu, Miran kaže: “Odlučio sam se oslikati četiri važna prava djece, a to su redom (od lijeva na desno u muralu): pravo djeteta na obrazovanje, pravo na slobodu udruživanja, pravo na posebnu zaštitu djece izbjeglica i djeca žrtve rata te pravo djeteta na život. Tko poznaje moj rad primijetit će i moj svojevrstan potpis u obliku „mrlja“  u boji koje se protežu preko rada. To je estetika 80ih koja je bila prepuna čistih osnovnih boja a simboliziraju razigrane duhove prošlosti koji bude uspomene na djetinjstvo.”

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar