Riječka inačica hvaljenog projekta Europa To Go održat će se od 25. do 28. svibnja u izvedbi bečkog umjetničkog kolektiva God’s Entertainment, čime će se obilježiti završnica programskog pravca Dopolavoro u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Riječ je o neobičnoj umjetničko-turističkoj turi centrom Rijeke, koja će se održavati od 25. do 28. svibnja u dva termina dnevno, s početkom u 17 i 19 sati.

Sudjelovanje u turi je besplatno, uz obaveznu prijavu e-mailom na adresu info@drugo-more.hr: uz ime, prezime i broj telefona, u poruci je potrebno navesti željeni datum i sat početka obilaska. Program će se održati u skladu sa svim važećim epidemiološkim mjerama, uz ograničen broj sudionika.

Oponašajući pojedine znamenitosti i turističke atrakcije s prostora Europe (primjerice, pariško groblje Père-Lachaise ili amsterdamsku Crvenu četvrt), odabrane lokacije u Rijeci zasjat će u novom “europskom” svjetlu, uz razne objekte, skulpture, intervencije u krajoliku i izvedbe u suradnji s lokalnim umjetnicima, glumcima i statistima.

Grob Jima Morrisona na kultnom pariškom grobljuPère-Lachaise (FOTO: PR)

U najavi svojeg riječkog gostovanja, umjetnici poručuju: “Naš globalizirani i pokretni svijet zastao je zbog virusa COVID-19. Mobilnost i turizam doživjeli su dosad neviđene poremećaje, uz ograničenja putovanja, samoizolaciju, socijalnu distancu i testove koji su potrebni za prelazak granica. Ni Rijeku nije zaobišla ova nova realnost pa su protekla ljetna i zimska razdoblja – predviđena za godišnje odmore – u gradu bila daleko manje međunarodna nego inače, baš u trenucima kada se Rijeka morala dokazati kao kulturna prijestolnica Europe. No, svaka kriza može ponuditi i neke nove mogućnosti, a umjetnost svojim praksama pružiti izlaz iz ovog distopijskog scenarija.

Europa To Go omogućuje kompaktno, sigurno i ekološki prihvatljivo sudjelovanje u izvedbenoj, regionalno-međunarodnoj turističkoj turi. Diljem šireg centra Rijeke, brojne znamenitosti Europe mogu se posjetiti i osobno doživjeti u dva sata lagane pješačke rute: od rimske Kapitolske vučice, preko praškog spomenika Kafki do Gospe iz Međugorja; samo nekoliko koraka dijeli amsterdamsku Crvenu četvrt od kultnog pariškog groblja Père-Lachaise. Ovdje su mjesta i prostorna orijentacija u neprestanoj mijeni, a pogledi i doživljaji postaju izgubljeni: pitamo se, je li ovo još uvijek Rijeka ili smo već u Veneciji?

Diljem šireg centra Rijeke, brojne znamenitosti Europe mogu se posjetiti i osobno doživjeti u dva sata lagane pješačke rute

Ono što je mnogim ljubiteljima umjetnosti i kozmopolitima uskraćeno zbog ograničenja putovanja, sada je ponovno moguće uz Europa To Go. Povratno putovanje dostupno svačijem džepu, uz minimalne emisije ugljikovog dioksida i bez ikakve putovnice.”

Europa To Go je interdisciplinarni umjetnički projekt u javnom prostoru čija se izvedba uvijek prilagođava i razvija u skladu sa specifičnim lokalnim uvjetima. Prenošenjem poznatih europskih znamenitosti u lokalnu sredinu i njihovim ponovnim predstavljanjem u novom kontekstu omogućuje se novi način doživljavanja pojedinih umjetničkih djela ili mjesta, kao i njihova proširena interpretacija. Pritom se stvarno, lokalno okruženje dovodi u odnos i asocijativnu vezu sa stvarnim mjestom na kojem se neka znamenitost zaista nalazi.

God’s Entertainment šetnja Rijekom 2019 (FOTO: PR)

Ovom se neobičnim izvedbenom turom također nastoji osvijestiti važnost kulturne razmjene i razumijevanja stvarnosti i performativnosti. Umjetnici iz kolektiva God’s Entertainment obilaske će izvoditi u suradnji s lokalnim umjetnicima, glumcima i statistima.

God’s Entertainment je umjetnički kolektiv iz Beča, jedan od mnogih eksperimentalnih kazališnih skupina u Austriji koji nastoji nadići kazališne i društvene konvencije. Djelujući u području performansa, happeninga, vizualne umjetnosti i zvuka, grupa kroz svoje radove preuzima aktualne društvene teme i rasprave i kritički ih podvrgava performativnom istraživačkom procesu. Njihove radove odlikuje izvedba u javnim prostorima izvan kazališta, aktivno sudjelovanje publike i bogat slikovni jezik koji izvire iz pop kulture i medija.

Više doznajte na internetskoj stranici udruge Drugo more.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar