U izložbenom prostoru UGM Studija u samom centru Maribora prošloga je petka (17. ožujka) otvorena izložba najpoznatijeg hrvatskog graffiti i street art umjetnika Slavena Kosanovića LUNARA.

Izložba “Recycle or Try” organizirao je Kreativni Studio Trampolin i Umetnostna galerija Maribor. Reprezentativan prostor UGM Studija poslužio je dijelom i za odličnu Lunarovu intervenciju na zidu, dok ostale zidove krasi stotinjak radova koje umjetnik izvodi na raznim, recikliranim materijalima koji su zapravo i izravna Lunarova poruka te poziv na smanjenje zagađenja i negativnog utjecaja na okoliš.

Veliki broj zainteresiranih gostiju posjetilo je otvorenje izložbe, a oni koje prate umjetnikov opus imali su prilike vidjeti prošireno izdanje njegove prošlogodišnje izložbe u Zagrebu.

FOTO: Urbano.hr

Zaštitni znak Lunara – njegove mačke u brojnim varijanti izvele su desant na drugi po veličini slovenski grad i moramo priznati da broj radova, ali i ukupan dojam izložbe zaslužuje odvojiti nekoliko sati za posjet Mariboru.

FOTO: Urbano.hr

Izložba je otvorena do 6. svibnja 2023. na adresi Trg Leona Štuklja 2, Umetnostna galerija Maribor, Studio Trampolin, a više možete saznati na OVDJE.

VIŠE O IZLOŽBI:

Izložba Recycle or Try prva je suradnja Umjetničke galerije Maribor i studija Trampolin. Multidisciplinarni kreativni studio Trampolin osnovali su 2020. godine u Mariboru Tine Lugarič, Nenad Cizl i Andrija Šulić. Podižući kreativnu izvrsnost u svom profesionalnom djelovanju, Trampolin teži i podizanju kreativne energije u gradu općenito. Tako je nastala inicijativa o izložbi u Studiju UGM, jer studio kroz suradnju i povezivanje s organizacijama, pojedincima i drugima želi kreirati edukativne, kreativne, inovativne i multidisciplinarne sadržaje te u Maribor dovesti poznata svjetska imena iz ovih područja, koja će gradu ostaviti trajan pečat kreativnosti, potaknut će zanimanje mladih za kreativne sadržaje i zanimanja, te učvrstiti poziciju Maribora na karti kreativnih destinacija. Sve to Trampolin želi postupno uspostaviti i učvrstiti na vlastitoj Martha platformi, o kojoj ćemo tek čuti više. U Umjetničkoj galeriji Maribor jako smo ponosni što nas je studio Trampolin odabrao za prvu suradnju takve vrste, jer i sami prepoznajemo smisao u povezivanju uspješnih i kvalitetnih urbanih priča iz različitih područja, posebice kreativnog. I Trampolin i UGM u Maribor donose poslasticu urbane umjetnosti, izložbu hrvatskog grafitera i multidisciplinarnog umjetnika Slavena Lunara Kosanovića.

FOTO: Urbano.hr

O AUTORU:

Slaven Kosanović Lunar je jedan od najprepoznatljivijih i najpriznatijih grafitera u Hrvatskoj, a ujedno ima dugu i blisku vezu s urbanim umjetničkim zajednicama diljem svijeta, od Seula do Los Angelesa, od Aucklanda do Amsterdama. Recycle or Try, prvo veliko predstavljanje Lunara u Mariboru, koje sa sobom nosi snažnu ekološku poruku i bavi se pitanjem što mi kao pojedinci možemo učiniti da smanjimo negativan utjecaj na okoliš, a istovremeno ukazuje na odgovornost industrije koja proizvodi ogromna količina svaki dan nepotrebnog otpada. Cjelokupna postavka sastoji se od recikliranih i ponovno korištenih materijala, poput ambalaže i ostalog smeća.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar