Nema druge ulice u Münchenu koju se toliko povezuje s graffiti umjetnošću kao Tumblingerstraße, a Urbano.hr posjetio je upravo taj Hall of Fame.

Tamo gdje ulica prolazi uz željezničku prugu mogu se u svako doba dana i noći pronaći street art umjetnici sa sprejevima u rukama. Upravo je to popularno okupljalište grafitera, stari Vienof, ostatak starog stočnog dvorišta i kulturni centar Bahnwärter Thiel.

[FOTO: Urbano.hr]

Osim što je u tom području dopušteno slikanje, tu se nalaze i oslikani stari vagoni podzemnih željeznica koji služe kao kantine ili radni prostori.

Umjetnici koji tamo djeluju moraju biti spremni odmah fotografirati svoje radove po završetku jer se možda neće imati priliku dugo diviti svojem djelu. Graffiti nastaju i nestaju nevjerojatnom brzinom i rijetko kada nečiji crtež živi dulje od nekoliko dana.

[FOTO: Urbano.hr]

Beskonačni slojevi boje već su istrošili zid od opeke koji odvaja ovaj prostor od ulice. Zato je privremeno postavljen drveni zid oko Vienofa, dok grad ne dođe do drugog rješenja.

[FOTO: Urbano.hr]

Po pitanju ulične i urbane umjetnosti, München je prilično progresivan. Neki političari zalažu se za očuvanje ovakvih prostora te za osnivanje free wallova na drugim lokacijama u gradu.

[FOTO: Urbano.hr]

Nažalost, brojne dizalice u blizini upućuju na to da bi ovaj Hall of Fame mogao ubrzo nestati.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!

Ostavi komentar