Pomalo bizarna ili čak zabavna vijesti stiže nam iz zemlje najsretnijeg naroda na svijetu. Finski mediji proteklog su vikenda redom izvijestili da je zamjenik gradonačelnika Helsinkija Paavo Arhinmäki (46), priveden nakon što je uhvaćen kako crta grafite u željezničkom tunelu u gradskom okrugu Pasila.

Crtanje murala i grafita dogradonačelnikov je stari hobi iz mladosti prema kojem, izgleda, još uvijek osjeća veliku strast. Svoju potrebu odlučio je zadovoljiti na finski državni praznik, Ivanjsku noć, računajući da vlakovi neće prometovati ili da će rijetko prometovati. Zajedno s prijateljem otišao do željezničkog tunela koji vodi do luke Vuosaari i bacio se na posao.

ŠTO JE IVANJSKA NOĆ?
Ivanjska ljetna noć ili Midsummer Eve zauzima posebno mjesto u finskom kalendaru te predstavlja vrhunac ljeta i najpopularnije vrijeme za početak godišnjeg odmora Finaca. Održava se u subotu između 20. i 26. lipnja. Riječ je o izvorno poganskoj proslavai koja se slavila u čast boga groma Ukkua.

Na njihovo veliko iznenađenje zaštitari nisu bili na prazniku, već su bili patrolirali u blizini te su Arhinmäki i prijatelja uhvatili na djelu. Pozvali su policiju koja je nestašni dvojac privbela u postaju. Očito ni zaštitare ni polciju nije nimalo zabrinjavao politički status jednog od prekršitelja.

Facebook isprika

Dogradonačelnik se nakon incidenta oglasio na Facebooku kako bi iznio svoje viđenje priče i uputio ispriku. Prema njegovim riječima, Pasila je oduvijek bila “kolijevka grafita Finske” i mjesto gdje se u mladosti bavio uličnom umjetnošću.

Priznao je da, iako sada postoje legalne površine za slikanje grafita u Helsinkiju (od 2008. godine), i dalje postoje mnoga mjesta koja nitko zapravo ne provjerava, poput željezničkih tunela.

Arhinmäki je jednostavno mislio da će to biti nostalgično putovanje stazom sjećanja bez posljedica, ali ispostavilo se da je bio u krivu. Svoju Facebook objavu završio je isprikom zbog nedjela.

“Bilo je glupo od nas što smo mislili da nikoga neće zanimati što slikamo na takvom mjestu. Samo smo mislili da postoji taj fini duh Pasile u željezničkom tunelu i nismo mislili na će nekome smetati.”

Arhinmäki je u izjavi za Helsingin Sanomat dodao da je situacija riješena u dobroj suradnji svih službi iako se nije mogao izjasniti o tome hoće li biti posljedica za djelo koje se kvalificira kao oštećenje tuđe stvari.

Za kraj bismo dodali da obično, barem u hrvatskim okvirima, čujemo da su političari na visokoj razini najčešće uhićeni zbog korupcije, no u Finskoj to izgleda nije slučaj. Njihovi političari ‘padaju’ zbog stvari koje bi se u našim očima mogle okarakterizirati kao cool.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar