Prilično uspješna parodija britanskog uličnog umjetnika na kultnu naslovnicu magazina Vanity Fair iz 1991. godine s trudnom Demi Moore u glavnoj ulozi vraća se u središte pozornosti.

Banksyjev umjetničko djelo na platnu visokom dva metra bit će ponuđeno na dražbi aukcijske kuće Sotheby’s 25. ožujka u Londonu u sklopu programa “Moderna renesansa: rasprodaja u više kategorija”.

(FOTO: Amazon.com)

Riječ je o jednom od naj(ne)čuvenijih radova slavnog britanskog umjetnika, drskoj parodiji kultne fotografije (trudne) američke glumice koju je uslikala jednako slavna fotografkinja Annie Leibovitz.

Na platnu je prikazana trudna figura koja se hvata za trbuh, nosi masku majmuna i puši cigaretu. Upravo je majmunska maska jedan od često korištenih Banksyjevih ‘rekvizita’ te jedan od njegovih najčešće ponavljanih motiva na slikama.

Djelo koje je prvi put predstavljeno javnosti 2006. godine u Los Angelesu kao poster za Banksyjevu debitansku izložbu u SAD-u pod nazivom “Barely Legal” moglo bi postići cijenu od nevjerojatnih 4 milijuna dolara!

Banksyjevo dvometarsko platno dosad je bilo u privatnim rukama, no sada će prvi put biti ponuđeno na dražbi koja će (globalno) biti prenošena uživo.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar