Povod za ovo malo putovanje kroz povijest jest podatak da je baš prije tjedan jedan od najpoznatijih znakova na svijetu proslavio 63. rođendan.

Grafički dizajner Gerald Holtom je 21. veljače 1958. godine kreirao znak ‘Peace’ koji je obilježio cijelu jednu (mirotvornu) eru, pogotovo u doba Vijetnamskog rata , a i dan-danas je jednako aktualan kao i prije pola stoljeća.

(Naslovna fotografija by Pixabay)

Holtom, koji se ujedno deklarirao i kao kršćanski pacifist, dobio je zadatak kreirati transparente i natpise za mirotvorni marš u Londonu u organizaciji britanskog pokreta za nuklearno razoružanje.

Britanski dizajner želio je stvoriti znak(ove) koji će ostati ljudima u pamćenju, stoga se i poslužio vizualnim materijalima koji su donekle bili poznati široj javnosti. Naime, dizajn je djelomično bio oblikovan prema pomorskim signalnim zastavama koje pomorci koriste za komunikaciju.

Holtom je kombinirao kodove za “N” (dvije zastave pod kutom dolje na 45 stupnjeva) za “nuklearno” (nuclear eng.) i “D” (jedna zastava usmjerena ravno gore, a jedna zastava usmjerena ravno dolje) za “razoružanje” (disarmament eng.).

Tako smo dobili slavni znak koji predstavlja mir – u obliku kruga s jednom linijom koja ga dijeli od vrha do dna i dvije kraće linije koje idu od centra kruga ukoso prema dolje s obje strane.

Prepoznatljivi simbol je nakon toga desetljećima dominirao svim mirotvornim i sličnim pacifističkim akcijama, a kao što smo rekli, jednako je aktualan i u današnje vrijeme.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar