Na adresi Trnjanska struga 25 u blizini HRT-a nalazi se šaroliko oslikana javna pumpa koja je posvećena neobičnom liku Hunteru S. Thompsonu i ekranizaciji njegova romana “Strah i prijezir u Las Vegasu”.

Da, dobro ste čuli ime autora romana, Hunter S. Thompson. Za većinu čitatelja vjerojatno nepoznato ime, no za dobre poznavatelje američkog hippie pokreta i beat generacije – vrlo poznati lik.

FOTO: Mario Kojundžić

Riječ je o američkom novinaru i pisac, utemeljitelj novinarskog stila poznatog pod nazivom gonzo novinarstvo koji se temelji gotovo isključivo na subjektivnom autorovom doživljaju događaja i stvarnosti.

Hunter Thompson je kao novinar ili reporter odlazio na brojna događanja prema nalogu svojih urednika, ali se tamo, pod utjecajem ludih 70-ih, napio ili nadrogirao, da uopće nije znao što se dogodilo na tom eventu.

FOTO: Mario Kojundžić

Stoga je u svojim “reportažama” jednostavno počeo izmišljati događaje ili pisati o vlastitim psihodeličnim delirijima, što naravno nije imalo apsolutno nikakve veze s temom koju je trebao obraditi (piše Kurziv.net).

Takav pristup se iz nekog razloga svidio mlađoj populaciji, pa su njegov novinarski uraci postali toliko popularni da su urednici čupali kosu na glavi, ali i dalje tolerirali “luđačke” izvještaje ‘opaljenog’ Hunter Thompson.

FOTO: Mario Kojundžić

Nije se samo zadržao na gonzo novinarstvu, već je počeo objavljivati i gonzo knjige stekavši kultni status i kao pisac. U svojim knjigama “Hell’s Angels” i “Strah i prezir u Las Vegasu” opisivao je vlastite divljačke i ilegalne avanture diljem Amerike, a publika je uživala u reportažama koje kao da je pisao potpuno lud čovjek koji si je toliko spržio mozak drogama da više nije bio u stanju razlikovati stvarnost od iluzije (piše Kurziv.net).

FOTO: Mario Kojundžić

Kultni film “Strah i prezir u Las Vegasu”, koji se našao kao motiv na javnoj pumpi kod HRT-a, snimio je 1998. godine Pythonovac Terry Gilliam prema Hunterovoj istoimenoj knjizi. Autora romana je u ovoj ekranizaciji ovjekovječio tada još mladi Johnny Depp koji je postao zvijezda, baš kao i sam Thompson.

FOTO: Mario Kojundžić

U međuvremenu Hunter S. Thompson je postao prava ikona pop kulture, dok film “Strah i prezir u Las Vegasu” i dan danas ima prave horde obožavatelja, pa tako i u Zagrebu.

Tekst i foto: Mario Kojundžić

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar