Pred koji tjedan imali smo priliku posjetiti njemačku obalu Baltičkog mora (Ostsee ). Do Zinnowitza, gradića koji nam je bio cilj putovanja, najbrže smo stigli automobilom iz Berlina.

Zinnowitz je smješten na otoku Usedomu koji je  poznat je kao najsunčaniji dio Njemačke s prosjekom od 1917 sunčanih sati godišnje. Otok je povezan sa dva mosta, a zanimljivo je da oko 80% otoka pripada Njemačkoj, dok ostali dio pripada Poljskoj.

Otok se nalazi uz deltu rijeke Odre koja je stvorila neopisivo lijepo stanište za sav biljni i životinjski svijet koji se tamo nalazi. Na južnom dijelu otoku, tik u poljsku granicu, nalazi se i Park prirode Usedom kojeg smo također posjetili.

No, u Zinnowitzu smo imali dogovor sa Thomasom Reichom, jednim od nekolicine “lovaca” na jantar koji nas je poveo na pješčanu obalu Baltika i pokazao kako i gdje se traži jantar.

Za baltički se jantar kaže da je najfiniji na svijetu, a jedan je od najstarijih nakita i dragog kamenja iako uopće nije kamen. Ima i ljekovita svojstva, a oduvijek bio luksuzan predmet i sredstvo razmjene. To dokazuje i više od 6000 godina stari nalaz baltičkog jantara iz Egipta.

U svom tradicionalnom jantar-lovačkom odijelu i popratnom opremom Thomas Reich je već samom svojom pojavom atrakcija na plažama. Kada u čizmama uđe u baltičko more sa mrežicom koja više podsjeća kao da ide u lov na leptire oko njega se odmah sakupi mnoštvo zainteresiranih da uopće vidi što radi.

Komadiće jantara koji izvadi iz mora obrađuje u svojoj radionici. Prvo se ručno obrađuju da bi se na kraju procesa strojno uglancavao te se zatim od njega radi nakit ili slični proizvodi.

Dobili smo priliku sami obraditi svoj komadić jantara te ga ponijeti za uspomenu u obliku ogrlice. Uz radionicu je i mala galerija gdje je moguće kupiti sve što se tu proizvodi, a posebno nas je oduševila i domaća rakija sa jantarom jer kako gazda kaže – jantar je i ljekoviti kamen.

Posjetu Baltiku omogućila nam je Turistička zajednica Njemačke ( GNTB).

Tekst i fotografije: Krešimir Golubić

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar