Splitska komunalna tvrtka “Parkovi i nasadi” prošle je godine krenula u ambiciozni projekt postavljanja 29 javnih slavina u splitskim kvartovima. Do rujna 2023. velika je većina već bila u funkciji po gradskim parkovima i zelenim zonama.

Za razliku od brojnih turista, nesvjesnih što imaju pred nosom, Splićani su ljetno osvježenje uvijek tražili na nekoj od javnih špina (česmi, fontana…) razasutih po gradskoj jezgri. Ako dobro razmislite, pa tko bi pri zdravoj pameti kupovao flaširanu vodu u gradu koji se napaja iz izvora koji je toliko pouzdan da su ga koristili još stari Rimljani.

Split se ponosi starim akvaduktom koji je izgradio car Dioklecijan, dovevši do svoje palače vodu s izvora rijeke Jadro kod današnjeg Solina. Naravno da to nije ista infrastruktura, jer splitski je vodovod obnovljen oko 1880. godine. ali dio infrastrukture ostao je na istoj trasi kao u rimsko doba.

No što se događa ako i kada niste u staroj gradskoj jezgri, već hodate po Marjanu ili se kupate na nekoj od splitskih plaža? Ni to nije problem, samo pronađite neku od javnih slavinu, a rad Dioklecijanovih graditelja i priroda učinit će svoje, uz malu pomoć generacija Splićana koji su po gradu postavili javne česme i slavine.

Ako ne znate gdje ih pronaći, evo interaktivne karte sa svim takvim izvorima pitke vode.

Split je 2023. godine napravio veliki iskorak po pitanju omogućavanja pristupa besplatnoj pitkoj vodi u javnom prostoru. Tvrtka “Parkovi i nasadi” pokrenula je ambiciozni projekt postavljanja 29 javnih slavina u splitskim kvartovima, u blizini parkova, sportskih terena, dječjih igrališta i općenito zelenih zona.

Prva testna špina je postavljena na Blatinama, a do rujna 2023. već su bile postavljene 23 javne slavine po gradskim parkovima i zelenim zonama, na lokacijama koje je odredila dostupnost vodovodne mreže.

Nova mreža punktova za besplatnu pitku vodu, među ostalim, sufinanciran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ostvarenima iz Javnog poziva za sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama.

A upravo je klimatska kriza razloga zašto su javne slavine (česme, pumpe…) nositelji pozitivnih promjena jer javno dostupna besplatna pitka voda doprinosi smanjenju upotrebe plastične ambalaže – jednog od najvećih zagađivača mora i prirode općenito.

Jedina zamjerka postavljanju nove mreže javnih slavina po Splitu jest njihov tipski izgled koji nije oku ugodan, ali je izgleda vrlo učinkovit jer su ‘špine’ napravljene od materijala koji je otporan na hladnoću (kao da su u Splitu inače veliki temperaturni minus op.a.).

Naime, donedavno je u Splitu jedini tipski gradski model javne slavine bio tzv. model Viktorija (u Zagrebu poznat kao Francek) specifično svijetle plave boje, po čemu su ove pumpe bile prepoznatljive i oku ugodne.

I za kraj treba naglasiti da se istovremeno s postavljanjem novih javnih špina nedovoljno skrbi o starima od kojih dio ne radi godinama. Možda najatraktivnija gradska povijesna česma koja ne radi je ona kamena iz 1880. godine koja se nalazi u Ulici Sv. Petra Starog, unutar zone B kulturno-povijesne cjeline grada Splita.

Ona nije vraćena u funkciju ni nakon opetovanih građanskih incijativa, pa ni nakon što je Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Splitu još 2017. godine preporučio obnovu te 143 godine stare česme. Možda 150. rođendan dočeka ispravna i kao još jedna točka za spas žednima. (H-ALTER 2023., članak Split: “Kad si žedan, nisi svoj”).

Tekst: Mario Kojundžić

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar