Sjećate li se animiranog filma “La Linea”? Ili kako smo ga svi zvali “Bajum-Badum”, odnosno “Bajum-Bajum”, a možda i još nekako… Ma tko bi zaboravio legendardnog nosatog, živčanog čovječuljka koji je cijeli život proveo krećući se po ravnoj liniji, a ovisio je o dobroj volji ruke koja je držala olovku.

Taj je crtač glavnom liku nerijetko postavljao zamke, izvodio razne ‘spačke’ ili mu je jednostavno obrisao liniju kada je došlo vrijeme za kraj crtića. Upravo je glavni motiv iz animiranog uratka “La Linea” poslužio berlinskom uličnom umjetniku “Some1” da jednim potezom objasni koliko je zahtjevna 2020. godinu bila.

(FOTO: Some1 | Facebook)

U parku Gleisdreieck u berlinskom kvartu Schöneberg njemački je artist oslikao zid spomenutim likom iz crtić koji jednostavno pokazuje na godinu – 2020. Popularni Lui, kako ga je nazvao njegov kreator Osvaldo Cavandoli, tim je potezom rukom obično u crtiću govorio svom crtaču da je nezadovoljan nečime i od njega želi da popravi stvari.

Baš kao što je autor grafita htio metaforički poručiti da bi trebalo popraviti 2020. godinu, posvetivši ujedno svoj uradak slavnom talijanskom dizajneru i arhitektu jednostavnom porukom #TributeToOsvaldoCavandoli.

(FOTO: Some1 | Facebook)

Zanimljiva je cijela priča oko crtića koji je 80-ih bio jako popularan i kod nas. Lik nosatog živčenjak Cavandoli je stvorio još 1969. godine kada je napravio animiranu reklamu za talijansku tvrtku za namještaj.

Nakon toga je talijanski dizajner, koji je radio u Alfa Romeu, dobio priliku pretvoriti svog Luija u animiranu seriju i legenda je rođena. Od 1971. do 1986. na državnoj talinaskoj televiziji RAI prikazano je 90 epizoda ovog crtića koji je svojim trajanjem od dvije i pol do maksimalno 6 minuta bio idealan za pauzu između dva TV sadržaja.

(FOTO: Some1 | Instagram)

Trajanje i jednostavna, ali zarazna grafika, kao i specifičan glas glavnog lika (koji mu je posudio Carlo Bonomi, zaslužan i za glas Pingua te Stripyja) donijeli su crtiću veliki komercijalni uspjeh, a epizode su se prikazivale u 50 zemalja diljem svijeta.

(FOTO: Some1 | Instagram)

Tijekom godina “La Linea” je stekla široku popularnost i smatra se kultnim klasikom te dijelom pop kulture. Uz redovite epizode, pojavila su se i tri specijala, a lik Luija je poslužio kao predložak za strip, pojavio se u pet knjiga, brojnim reklamama, te u tisućama ilustracija za časopise, kalendare ili postere.

Čak je i slavni Jamiroquai 2005. godine videom za svoju pjesmu “(Don’t) Give Hate a Chance” odao počast ovome animiranom filmu i njegovom glavnom liku.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar