Za umjetnika iz Washingtona Anthonyja Howea vjetar je presudan element u stvaranju umjetničkih djela – njegove kinetičke skulpture ljudske veličine ‘oživljavaju’ čim zapušu vjetrovi.

Elementi lepršaju i kovitlaju se očaravajućim pokretima koji ističu umjetnikovu sposobnost da preciznim inženjeringom i izradom prenose takva gibanja bez napora. Rezultat je to, ako govorimo o samom planiranju, digitalnog modeliranja nakon kojega se zatim izrađuju dijelovi te uklapanju u savršenu skulpturu, dio po dio.

Anthony Howe je ovoga proljeća otkrio i svoj najnoviji komad – Zavion, hipnotičku figuru u prirodnoj veličini od 250 kilograma koja pleše na morskom povjetarcu. Skulptura visoka šest metara stoji na obali i izgleda poput čovjeka koji izvodi ples dok vrti rukama i savija kralježnicu. Jednostavno, to je hipnotičko savršenstvo.

Zavion je najnovija u desetljeće dugoj seriji njegovih kinetičkih skulptura. Dugi niz godina bila je u Howeovim mislima, ali tek je zaživjela 2021. godine.

“Već dugi niz godina razmišljam o punoj figuri. Skice potencijalnih figura radio sam najmanje pet godina”, napisao je na svom Instagram profilu gdje je i objavio snimku Zaviona u pokretu.

(FOTO: Howeart.net)

“Prekrasna kombinacija umjetnosti i znanosti…”, napisao je jedan komentator, a to je nekako i najbolji opis Howeovih umjetničkih djela koja imaju neku hipnotizirajuću kvalitetu. Uostalom, možete se uvjeriti i sami kada pogledate neke od njegovih skulptura u pokretu.

(FOTO: Howeart.net)
(FOTO: Howeart.net)
Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar