U Rijeci se sve vrti oko vode. Od imena grada vezanog uz rijeku Rječinu, preko grba grada koji ima natpis “nepresušan”, pa sve do imena ulica, parkova i naselja (Vodovodna, Mlaka, Potok, Školjić…) koja ih u potpunosti opisuju.

Poznato je da se oni koji se jednom napiju ukusnom vodom iz riječke „špine” kad tad zbog nje opet vraćaju. Toj konstatacije je uvelike kumovao i zapis Josipa Završnika, poznatog riječkog pisca i kroničara grada s početka 19. stoljeća, prema kojima stranac koji pije riječku vodu dobije volju za ostati i oženiti se u Rijeci.

FOTO: ViK

Voda je i sastavni dio povijesnog riječkog grba koji prikazuje dvoglavog orla koji desnom kandžom stoji na stijeni, a lijevom drži vrč iz kojeg teče voda, a ispod njega natpis INDEFICIENTER – NEPRESUŠAN.

Posebnost riječke vode krije se očuvanoj i čistoj izvorskoj krškoj vodi, pa ne treba čuditi što su se o njezinoj kvaliteti od davnina pričale priče i legende, a danas je jedan od najsnažnijih promotora i simbola ‘grada koji teče’.

FOTO: ViK

A nevjerojatan je i osjećaj, posebno tijekom najveće ljetne žege, popiti hladnu vodu iz riječke ‘špine’ – javnih slavina postavljenih na brojnim gradskim lokacijama, ulicama, trgovima i plažama.

Veliku ulogu u tome imao je projekt “51 riječka špina“ pokrenut na inicijativu riječkog HNS-a koji je u startu je naišao na odobravanje građana Rijeke ali i gradske uprave kao jedna pozitivna priča čija realizacija može poboljšati izgled i doživljaj grada.

FOTO: ViK

Na više lokacija – na Korzu (Trg 128. brigade), na Trgu Bana Jelačića, na vrhu Trsatskih stepenica te kod dvorane Zamet Grad Rijeka postavio prepoznatljive tipske lijevane špine s pitkom vodom.

Čak dva desetljeća ranije, 1997. godine u Krešimirovoj ulici na mjestu javne fontane Beli Kamik iz 1873. postavljena je riječka špina arhitekta Nenada Kocijana. A trend postavljanja nastavio se i nakon 2016. godine.

FOTO: Riportal

Tako je u ljeto 2022. nova javna špina postavljena na samom početku riječkog terminala kao projekt Rotary Kluba Rijeka. Riječka rotary špina ima šest slavina, podno svake se nalazi i posudica za vodu za kućne ljubimce, a prema riječima autora i koordinatora projekta, arhitekta Gordana Resana, izgled špine inspiriran je riječkom industrijskom baštinom.

FOTO: Riportal

Nešto kasnije tog ljeta u Parku lovora na Kantridi, koji je Planinarsko društvo uredilo u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva te u suradnji s brojnim partnerima, postavljena je također špina sa pitkom vodom.

FOTO: Riportal

Obnavljanje postojećih i otvaranje novih riječkih špina važan je projekt, ne samo u ekološkom smislu (smanjenje upotrebe plastičnih boca, poticanje turista da piju vodu iz špina op.a.), već ima i veliki turistički potencijala kojeg je odlučilo iskoristiti i riječko Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija (ViK).

Na svojim je mrežnim stranicama objavilo interaktivnu kartu s lokacijama svih riječkih javnih slavina, špina, kako bi se svima onima koji borave u Rijeci dodatno olakšao pristup besplatnoj pitkoj vodi.

Strani turisti, ali i domaći putnici mogu na interaktivnoj karti vidjeti detaljne lokacije riječkih špina, njih ukupno 46,  kao idealna mjesta za osvježenje.

Tekst: Mario Kojundžić

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar