U znak obilježavanja 20 godina od smrti Kurta Cobaina, popularna javna pumpa Željezni Francek u Bednjanskoj ulici oslikana je likom frontmena američke grupe Nirvana.

Ulični umjetnici okupljeni u projektu Pimp My Pump htjeli su svojim prepoznatljivim radom htjeli obilježiti okruglu godišnju smrti Kurta Cobaina, pa su pumpu za vodu i obližnji zid na zagrebačkoj Martinovki oslikali u čast Nirvani i njezinom pokojnom pjevaču.

FOTO: Mario Kojundžić

Sama pumpa je obojanoj prugasto, baš kako je i Kurt najčešće bio odjeven u svojim prevelikim džemperima, a dodana je i stilizirana gitara.

Hommage je to jednim od utemeljitelja grunge scene u Seattleu, koji su oblikovali mladost ovih street art umjetnika, ali ne samo njima, već i cijeloj generaciji tinejdžera odraslih 90-tih godina prošlog stoljeća upravo na Nirvaninoj glazbi.

FOTO: Mario Kojundžić

Nirvana su 1987. godine osnovali pjevač i gitarist Kurt Cobain te basist hrvatskog podrijetla Krist Anthony Novoselić II, poznatiji samo kao Krist Novoselić. Od ostalih članova kroz grupu je prošlo niz bubnjara, od kojih je najpoznatiji Chad Channing, a onda se grupi 1990. godine pridružio Dave Grohl.

Uspjeh Nirvane bio je meteorski, a brojni su ih glazbeni stručnjaci proglasili glavnim i najvažnijim bendom Generacije X. Njihova muzika je bila vrlo popularna i dosta je utjecala na modernu rock kulturu.

FOTO: Mario Kojundžić

Nakon što su 1991. godine potpisali ugovor sa velikom izdavačkom kućom DGC Records, Nirvana je postigla neočekivani uspjeh na mainstream sceni s pjesmom “Smells Like Teen Spirit”, prvim singlom sa njihovog drugog albuma Nevermind (1991).

Nakon velike koncertne turneje, grupa je 1993. objavila svoj dugo očekivani treći studijski album In Utero (1993). Album je bio na vrhu ljestvica u SAD-u i Velikoj Britaniji, a kritičari su ga puno hvalili.

FOTO: Mario Kojundžić

Nažalost, u travnju 1994. godine Kurt Cobain izvršio je samoubojstvo i to je bio kraj Nirvane koja je tijekom sedam godina postojanja prodala 75 milijuna nosača zvuka diljem svijeta, što je čini jednim od najprodavanijih bendova svih vremena.

U samo tri godine djelovanja na mainstream sceni ( 1991. – 1994.) Nirvana je osvojila American Music Award, Brit i Grammy, sedam MTV Video Music Awards i dvije NME nagrade. Ostvarili su pet hitova broj 1 na Billboardovoj ljestvici i četiri broj 1 albuma na Billboard TOP 200 listi.

FOTO: Mario Kojundžić

Godine 2004. časopis Rolling Stone svrstao je Nirvanu pjesmu “Smells Like Teen Spirit” na 9. mjesto TOP 500 najboljih pjesama svih vremena. 17 godina kasnije (2021.) Rolling Stone je revidirao svoju Top 500 lista jer se u glazbenoj industriji štošta promijenilo.

FOTO: Mario Kojundžić

Ono što se nije promijenilo je bezvremenska privlačnost i glazbena ljepota Nirvanina najvećeg hita koji se na novoj listi TOP 500 najboljih pjesama svih vremena prema mišljenju preko 250 umjetnika i moćnika iz glazbene industrije sada nalazi na 5. mjestu.

Tekst i foto: Mario Kojundžić

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar