U povijesti američke filmografije 6. listopada 1960. godine poseban je datum. Toga je dana premijerno prikazan kultni povijesni spektakl – “Spartak”, inspiriran životnom pričom vođe pobune robova u Rimskom carstvu kojeg je utjelovio slavni holivudski glumac Kirk Douglas.

Upravo je Douglas preko svoje tvrtke Bryna Productions preuzeo i produkciju ovog povijesnog filma čiji je scenarij napisao Dalton Trumbo prema istoimenom romanu Howard Fast 1951. godine.

Zanimljivo je da je već nakon prvog tjedna snimanja filmskog spektakla Douglas ‘potjerao’ originalnog redatelja Anthonyja Manna i na njegovo mjesto doveo još jedno kultno ime Hollywooda – Stanleyja Kubricka, s kojim je već ranije surađivao. To je bio jedini film nad kojim Kubrick kao redatelj nije imao potpunu umjetničku kontrolu.

Na kraju je film osvojio četiri nagrade Oskar i postao najprofitabilniji film u povijesti Universal Studiosa sve dok ga 1970. godine nije nadmašio film katastrofe “Airport” (1970.) s Burtom Lancesterom i Deanom Martinom.

Prije tri godine američka Kongresna knjižnica je stavila film “Spartak” za čuvanje u Nacionalnom filmskom registru Sjedinjenih Država kao “kulturno, povijesno ili estetski značajno djelo”.

Pored Kirka Douglasa, značajne uloge u ovom povijesnom spektaklu ostvarili su Laurence Olivier kao rimski general i političar Markus Licinius Crassus, Peter Ustinov kao trgovac robljem Lentulus Batiatus, uloga za koju je dobio Oscara za najboljeg sporednog glumca, zatim Jean Simmons kao Varinia, najveća Spartakova ljubav, Tony Curtis kao Antoninus, John Gavin kao Julius Caesar, Charles Laughton kao Sempronius Gracchus i mnogi drugi.

Kako bismo dostojno proslavili 60 godina od premijere “Spartaka”, prisjetimo se jedne od najpoznatijih scena iz filma, one koja je kasnije stvorila tisuću parodija i mema:

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar