Svi su je čuli barem jednom – u raznim varijantama i od strane različitih izvođača. Riječ je o tradiconalnoj irskoj narodnoj pjesmi kojoj su brojni glazbenici udahnuli novi život, a upravo na današnji dan prije 48 godina, 3. studenog 1972. , hard rock grupa iz Dublina objavila je svoju verziju.

Toga je dana ‘glasnu’ rokersku verziju pjesme “Whiskey in the jar”, koju je 60-tih godina popularizirao irski folk sastav The Dubliners, objavio bend Thin Lizzy odmah osvojivši glazbene ljestvice u Irskoj.

“Whiskey in the Jar” u izvedbi The Dubliners

Od objave početkom studenom 1972. “Whiskey in the jar” u izvedbi Thin Lizzy postao je instant hit koji je 17 tjedna bio na vrhu irskih ljestvica , a vrhunac je bilo 6. mjesto na TOP ljestvici singlova u Velikoj Britaniji.

A sve je počelo kao zezancija nakon probe u jednom londonskom pubu.

“Već smo se htjeli spakirati kada je Phil (Phil Lynott, bas gitara i vokal op.a) uzeo akustičnu gitaru i počeo se glupirati s izvedbama raznih pjesmama. Nakon 20 minuta, počeo je pjevati ‘Whiskey in the jar’, koja je bila jedna od tih glupih pjesama, a meni i bubnjaru Brianu Downeyju bilo je toliko dosadno da smo prihvatili igri te počeli svirati zajedno s njim”, prisjetio se gitarist Eric Bell.

Instant hit grupe Thin Lizzy iz 1972. godine

Nekako u to vrijeme naletio je menadžer grupe Ted Carroll te rekao da mu se jako svidjela improvizirana svirka. Predložio je bendu da snime “Whiskey in the jar” i stave pjesmu na B stranu singlice “Black Boys in the Corner”, a na kraju je pjesma završila na A strani. I ostalo je povijest.

Zanimljivo je da su svoju verziju, pored The Dublinersa i Thin Lizzyja, snimili i sljedeći izvođači: U2, Pulp, Belle & Sebastian, Simple Minds ili Metallica. Pogledajte njihove verzije:

U2 i koncertna izvedba “Whiskey in the Jar”
Indie pop bend Belle & Sebastian i njihova verzija irske pjesme
Izvedba u režiji engleskog rock benda Pulp
I Simple Mindsi su ispjevali “Whiskey in the Jar”
Najnovija odlična verzija u izvedbi grupe Metallica
Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar