Ovih se dana naveliko po medijima u svijetu piše o Ukrajinskoj pošti koja je u opticaj pustila poštansku marku sa Banksyjevim radom iz ukrajinske Borodynke – gradu simbolu ruskog razaranja i okupacije.

Banksyjev rad prikazan na poštanskoj marki nosi naziv FCK PTN i pokazuje borbu Davida i Golijata, odnosno povlači paralelu sa svojedobno prikazanim propagandnim snimkama Putina koji vježba sa svojim judo timom i gdje on uvijek pobjeđuje. Ovaj puta na Banksyjevom radu Putin je taj koji gubi od dječaka – odnosno Davida.

[FOTO: Ukrpostha]

Prvih smo dana od objave informacije da je marka u prodaji imali problema pri kupnji poštanske marke. Na online shopu Ukrajinske pošte očito je bio povećan interes za kupnju i nije bilo moguće uopće doći do košarice da bi se kupnja izvršila.

[FOTO: Ukrpostha]

Usporedo s nemogućnošću kupnje službenim putem, crno tržište ili kupnja npr. na e-Bayu odlično funkcionira po višestruko većim cijenama. Banksy je zaista zlatna koka što se tiče zarada na njegovoj popularnosti.

[FOTO: ebay]

No, bilo bi nepošteno reći da je Banksy prvi ili jedini koji ima svoju poštansku marku. Koliko dugo pratimo ovu scenu, znamo da postoji još umjetnika koji imaju svoje poštanske marke i koje na tržištu postižu puno veće iznose nego što je ova Banksyjeva.

Za primjer možemo odmah spomenuti pariškog umjetnika Invadera čiji Space Invaders polako, ali sigurno osvajaju svijet. Invader je svakako uz Banksyja pripadnik prve lige današnje street art scene.

[FOTO: ebay]

Nakon njegove posjete Tunisu 2021.godine, tamošnja je pošta izdala marku sa jednim od umjetnikovih radova postavljenih na otoku Djerbi. Cijene njegovih radova, grafika, kataloga izložbi te proizvoda koji se vežu na njegovo ime, poput Banksyjevih, postižu vrlo visoke cijene i imaju svoj veliki krug poklonika i obožavatelja.

Bilježimo poštanske marke na temu street arta u zemljama poput Australije, Irske, Švicarske, Francuske…  Pitamo se kada će Hrvatska pošta prepoznati ovakvu temu!?

[FOTO: Francuska pošta, ebay]
[FOTO: Pošta Republike Irske, An Post]
[FOTO: Australijska pošta, Australia Post]

[NASLOVNA FOTOGRAFIJA: Randi Randle]

TEKST: Krešimir Golubić

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!

Ostavi komentar