Od ove subote Šibenik je bogatiji za 18 novih APOstolova koji čine neobičan spoj ugostiteljskih stolova i umjetnosti. Ovu nesvakidašnju priču iz svijeta kulture potencirao je klub Azimut 2020. godine u doba korone kada je Šibenčanima i gostima grada predstavio 15 Apostolova. Dvije godine kasnije, u doba ratnih previranja na Starom kontinentu, broj Apostolova je narastao na 18, a i tema se promijenila.

Osamnaest hrvatskih umjetnika crtalo je po plohama budućih stolova na temu – mira, a kako oni vide mir posjetitelji su mogli vidjeti ove subote na izložbi na green stageu u organizaciji Azimuta i udruge Kolektiv 4B.

[FOTO: Zrinka Magazin]

Ovogodišnji apostolovi su:  Danijel Hrg, Branka Grubić, Denis Jakovljević, Lana Martinović Čala, Dolores BujasIva Sabljić MartinovićJelenko UjdurKraljko GrebenAdriana Diklić, Mario Juras  – Lulas, Magdalena ŠetkaMaja ŠkugorAdriana Tanfara, Kristijan Gradečki, Ivana Antić Stošić, Tijana Mihailović, Anita Franin Pećarica, Krešimir GolubićLeon GSK i Zvonimir Vila.

[FOTO: Zrinka Magazin]

Kultura na izvolte

Osamnaest Apostolova zapravo je 18 ploha ugostiteljskih stolova na štekatu kluba Azimut. Javnost ih je prvi put mogla vidjeti u subotu ujutro na otvorenju izložbe na livadi ispred kluba, a početkom idućeg tjedna bit će nedjeljiv dio ugostiteljskog inventara dovodeći tako umjetnost pred promatrača kojeg će nenametljivo izložiti kulturi koju bi inače možda preskočio vidjeti.

[FOTO: Zrinka Magazin]

„Ove godine i moja fotografija krasi jedan od stolova u klubu Azimut. Biti među 18 veličanstvenih prava je čast! Izbor je pao na macro fotografiju, igra ulja na vodi sa šarenom podlogom. Uvijek ponavljam da je Azimut nešto najbolje što se dogodilo Šibeniku. Velika ima hvala na svoj radosti koju unose u naše živote’, poručila je poznata šibenska fotografkinja Ivana Antić Stošić.

[FOTO: Zrinka Magazin]

Osamnaest umjetnika različitih likovnih izričaja, slikari, grafičari, grafiteri, fotografi, profesionalni likovni umjetnici i amateri, hobisti, zaljubljenici u lijepe linije, boje, obrise… Autori s porukom o miru u svijetu, o ‘mojih pet minuta mira’ i o miru u svima nama doći će u kontakt s tisućama osobama, sa Šibenčanima i gostima grada, a njihova će umjetnost obići svijet kao lijepa šibenska priča i fotografija na društvenim mrežama, kao kakav ambasador najljepše kulturne priče posljednjih godina.

[FOTO: Zrinka Magazin]

Smrdljivi Martin i njegov mir

Azimut je godinama više od kluba, ugostiteljskog objekta. On je istoznačnica za kulturni inkubator gdje umjetnici rastu i razvijaju se, a kultura dobiva sve šira i šira krila.

[FOTO: Zrinka Magazin]

„Za Azimut bih napravio sve, što god da mi kažu. Velika mi je čast što sam autor jednog stola i što sam uopće u ovoj ekipi iako nisam primarno crtač no to mi je bio poticaj da se još više potrudim. Na prvu možda nije jasno kakve veze smrdljivi Martin ima s mirom, ali na drugu itekako ima. Suprotno od mira nije rat nego nemir, a nemir je puno globalnija riječ od rata i to je mir kojem ja težim. Miru koji smrdljivi Martin ima na livadi punoj cvijeća, u neznanju o ratovima, koroni, abortusima… U slučaju kakvog napada nekog većeg iz hranidbenog lanca, samo ispustim smrad da neprijatelj ode“, slikovito je svoju plohu koju krasi kukac opisao umjetnik i pitarolog, obrtnik Mario Juras, poznatiji kao Lulas.

[FOTO: Zrinka Magazin]
Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!

Ostavi komentar