Nova seksi knjiga o seksi automobilima i seksi grafičkim brošurama koje su ih predstavile tržištu… Tako započinje opisni dio kampanje koju je na globalnu crowdfunding platformu Kicksterter postavio engleski pisac i umjetnik Jonny Trunk.

Tako je ovaj kolekcionar, arhivist, DJ, producent te vlasnik i osnivač nezavisne izdavačke kuće Trunk Records, specijalizirane za egzotičnu, kičastu, čudnu i davnu izgubljenu muziku, napokon odlučio realizirati svoj dječaki san.

DeLorean brošura 1981. (FOTO: trunkrecords.com)

Naime, dok je još bio klinac, jako se zainteresirao za brošure o novim automobilima, a pogotovo ga je privlačio njihov grafički dizajn, pa ih je 70-ih godina prošlog stoljeća počeo sustavno skupljati.

“Kao dječak obilazio sam sve lokalne garaže, odlazio u autosalone, pisao automobilskim kompanija kako bih dobio što više brošura. Čak sam znao satima stajati na prometnim cestama pokušavajući uočiti rijetke automobile – hobi poznatiji kao ‘uočavanje automobila’ (eng. car spotting op.a.)”, objasnio je Trunk.

Citroën AMI6 brošura 1962. (FOTO: trunkrecords.com)

Kada je ušao u tinejdžerske godine, Jonnyjevu strast za automobilskim brošurama zamijenili su interesi za neke druge stvari, no nedavno se vratio svojoj prvoj ljubavi dok je bio u potrazi za jednim vintage automobilom.

“Shvatio sam da se još uvijek sjećam imena svakog starog automobila kojeg bih vidio. Ne samo imena, već i veličine motora i modela, pa sam opet počeo proučavati svoje stare brošure automobila”, dodao je.

Lotus Elan brošura 1965. (FOTO: trunkrecords.com)

I tako je nastala ideja za knjigu Auto Erotica o “uzbuđujućem” svijetu starih automobilskih prospekata. Ovo će biti prva knjiga ove vrste – nevjerojatna, fetišistička s duboko nostalgičnim pogledom na prekrasne stare automobile kroz vrhunsku literaturu, letke i brošure koji su ih tada prodavali.

Ovi rijetki vintage predmeti iz 1960-ih, 1970-ih i 1980-ih puni su neobičnih grafičkih ideja i koncepata: nevjerojatna fotografija, bizarne karte u boji, odvažna tipografija, neobični prijelomi i nadahnuti dizajnerski stilovi. Sve na jednom mjestu.

Naravno, knjiga je prepuna klasičnih automobila koji su oduševljavali ljubitelje limenih ‘zvijeri’. Svi briljantni automobili iz prošlosti, pa čak i neki iz budućnosti – kakve ih nikada prije niste vidjeli.

Ford Transit brošura 1973. (FOTO: trunkrecords.com)

Crowdfunding kampanja za knjigu Auto Erotica krenula je na Kickstarteru 25. studenog i trebala bi trajati do travnja 2021., a ciljani iznos je bio 20.000 funti. No samo u dva tjedna taj je iznos već premašen i već je prikupljeno gotovo 22.000 funti.

Stoga je gotovo sigurno da će knjiga krenuti na svoj put u proljeće sljedeće godine.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar