Uvijek kada se sjetim film “Ritam zločina” redatelja Zoran Tadića iz 1981. iz sjećanja mi dolaze slike Zagreba 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća.

Mjesto radnje tog filma je Trnje, gradska četvrti koja polako uzmiče pred širenjem novih zagrebačkih naselja. Ruše se stare kuće, grade stambeni blokovi i stvara se za ono vrijeme jedan otuđeni svijet u kojem nestaju simboli zagrebačkih kvartova.

U jednoj od scena (vidi sliku) Ivica Vidović, koji glumi profesora povijesti i zemljopisa, prolazi svojoj ulicom i na jednom križanju vidimo upravo jedan od tih simbola – javnu slavinu poznatiju kao Željezni Francek ili Željezni Martin, a za neke i kao “Viktorijini zdenci”.

FOTO: Ivica Vidović u sceni iz filma “Ritam zločina (HRT|Screenshot)

I upravo taj dio pripada onom sjećanju na koje sam se osvrnuo u uvodu teksta. Odrastajući na Srednjacima, zagrebačkom kvartu koji je poput Trnja 70-ih doživio preobrazbu u blokovski kvart s neboderima i velikim stambenim zgradama, sjećam se odlazaka na “pipu” nakon svake sportske aktivnosti.

Srećom, tijekom mog djetinjstva u određenim dijelovima kvarta ostali su sačuvani cijeli blokovi kuća, a samim time u njihovoj blizini i javne slavine koje su bile važne za stanovnike tih dijelova kvarta i/ili grada za opskrbu vodom.

Sjećam se kako smo se gurali oko tog željeznog stupa, špricali vodom, izvodili gluposti, izmišljali nove načine kako ukrotiti uvijek jaki mlaz koji je izlazio iz “Željeznog Franceka”. Uzimali smo taj dio našeg djetinjstva “zdravo za gotovo”, kao nešto sasvim normalnu, tu na dohvat ruke i uvijek na raspolaganju. Kako so se samo prevarili u kasnijim godinama!

Daljnjom izgradnjom svih zagrebačkih četvrti 90-ih i na prijelazu u 21. stoljeće nestajali su cijeli kvartovi obiteljski kuća, a javne slavine polako propadale i gubile svoju funkciju. S vremenom su nove generacije u potpunosti zaboravile taj djelić povijesti grada Zagreba.

S obzirom na želju da se sačuva lijepa uspomena iz djetinjstva moje i svih drugih generacija koje su koristile kultne javne slavine, te da se educiraju nove generacije koje nisu imale prilike uopće saznati za povijest Željeznih Franceka, odlučio sam kreirati cijeli serijal tekstova o tome.

FOTO: Facebook | 1postozagrad

Uz pomoć već poznatih stručnih izvora i sa osvrtom na njihovu revitalizaciju kroz projekt Pimp my Pump i sudionike istog, želimo vratiti fokus na preostale Željezne Franceke kojih ima u Zagrebu, osvijestiti građane o njihovoj povijesnoj i turističkoj važnosti, te educirati mlađe generacije o njihovom postojanju. Nadam se da ćemop u tome i uspjeti!

Autor teksta: Mario Kojundžić

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar