Da, ako ćemo iskreno, malo ljudi zna da je osoba koja je inspirirala lik Popaja doista postojala i umrla je na današnji dan, 24. ožujka 1947. godine. Taj je snažni mornar bio Frank ′′Rocky′′ Fiegel koji je rođen davne 1868. godine u Poljskoj. U domovini se nije dugo zadržao jer ubrzo s obitelji emigrirao u Ameriku gdje se 1887. pridružio ratnoj mornarici.

Nakon umirovljenja iz službe, radio je kao domar i izbacivač u “Wiebush’s Tavern” u gradiću Chesteru u američkoj saveznoj državi Ilinois. U tom istom gradu rođen je i američki crtač Elzie Crisler Segar koji je stvorio lik Popaja inspiriran pričama bivšeg mornara.

Naime, upravo je u spomenutnoj pivnici E.C. Segar kao mladić upoznao Rockyja Fiegela i odmah ga je fascinirao taj bizarni lik koji je pričao nevjerojatne priče o tučnjavama. A govorio je samo s pola usta jer je drugoj neprestano držao i pućkao lulu – kasnije neizostavni Popajev rekvizit.

Godinama kasnije, kada je Segar postao poznati crtač stripova i karikatura, na temelju tih birtijaških priča stvorio je kultni lik svjetske pop kulture – Popaja.

Mornar neobičnog izgleda prvi se put predstavio javnosti 17. siječnja 1929. godine u Segarovom stripu “Thimble Theatre”, i to kao sporedni lik. Tek kasnije je Popaj dobio vlastiti strip, a potom je nastala i čuvena animirana TV serija, pa zatim i film itd…

U filmu “Popaj” (1980) uloga slavnog mornara pripala je Robinu Williamsu kojem je to bila prva glavna uloga na velikom ekranu

Za kraj ćemo vam otkriti i kako je nastalo ime Popaj. Dolazi od engleske složenice “pop-eye” što je u biti bio pravi nadimak Franka Fiegela, jer su mu oči stalno bile natečene zbog čestih tučnjava u kojima je sudjelovao.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar