Popularni “Mister Morgen” je početkom 2023. na svoj 100. rođendan dobio je mural u Garešnici, svojem rodnom gradu. No već desetak godina Ivo Robić ponosno stoji i u jednoj trnjanskoj ulici na simbolu starog Zagreba.

Prvi hrvatski pjevač svjetskoga glasa prije murala u rodnoj Garešnici dobio je svoje mjesto pod suncem zagrebačkih ulica zahvaljujući projektu Pimp my Pump. Javna pumpa ili kultni Željezni Francek u Sprečkoj ulici 31 imao je čast da na njemu osvane lik Ive Robića.

Prepoznatljivo crveno odijelo s crvenom kravatom i slika goluba u podnožju pumpe (odrednica na poznatu Robićevu pjesmu “Golubovi” op.a.) asociraju na slavnog pjevača koji je prema vlastitom izboru ipak prvenstveno bio – Zagrepčanin.

FOTO: Mario Kojundžić

Ivo Robić bio je moćni “The Voice” više od pola stoljeća prije nego što popularni show proslavio taj naziv na malim ekranima. Tijekom karijere njegove su se ploče prodavale u milijunskim nakladama, snimao je za slavnu diskografsku kuću Polydor, a svjetsku slavio stekao je 1959. godine hitom “Morgen” švicarskog skladatelja Petera Moessera, u aranžmanu i uz pratnju orkestra Berta Kaempferta.

U nepunu godinu dana singl “Morgen” donio je Robiću Zlatnu ploču Polydora i Brončanog lava Radio Luxembourga (tada vrlo popularne i utjecajne radio stanice). Na ljestvicama popularnosti poznatih glazbenih časopisa taj je singl vrlo dugo držao visoke pozicije.

FOTO: Mario Kojundžić

“Morgen” je u kolovozu 1959. godine dospio na 13. mjesto Billboardove liste Top 40, gdje se zadržao 11 tjedana, kao i 23. mjesto britanske top ljestvice (New Musical Express, 7. studenoga 1959. godine).
Uvrštavanje na te dvije top-ljestvice najveći je uspjeh jednog hrvatskog glazbenika na glavnim svjetskim glazbenim tržištima na koje nakon Ive Robića nitko s ovih prostora nije dospio.

FOTO: Mario Kojundžić

Posebna je priča pjesma “Fremde in der Nacht” (“Stranci u noći”) koju je kasnije proslavio Frank Sinatra hitom “Strangers in the Night”. Prema priči njegove supruge Marte, Robić je tu pjesmu 1960. poslao na Splitski festival, ali nije prošla selekciju. Nakon toga je navodno autorstvo prepustio svom njemačkom suradniku Kaempfertu, a on je pjesmu dao Franku Sinatri koji je s njom doživio svjetski uspjeh 1966. godine.

O svom mogućem autorstvu tog Sinatrinog hita nikada nije javno govorio, ali je recimo pokušao osvojiti i američko tržište s pjesmom “Morgen”. Ugovorio je nastupe u tada u čuvenom Perry Como Showu američke TV kompanije NBC i u Ed Sullivan Showu, čak je tri i pol mjeseca nastupao po koncertima, ali bez nekog većeg uspjeha.

FOTO: Mario Kojundžić

Unatoč činjenici da je “Morgen” bila prva pjesma s njemačkog govornog područja koja je dospjela na američke top ljestvice (#13 – Billboard Top 40), Robić je ubrzo odustao od Amerike, ali je do kraja karijere na domaćim i na inozemnim pozornicama slovio za zvijezdu velikog formata.

Živio je na relaciji Zagreb – Opatija, gdje je u počecima karijere često nastupao na Opatijskom festivalu na kojem je otpjevao brojne uspješnice poput recimo “Moja mala djevojčica”, s petnaestogodišnjom tinejdžericom i debitanticom Zdenkom Vučković.

FOTO: Mario Kojundžić

Napustio nas je 2000. godine ne dočekavši zlatni jubilej, 50-godišnjicu aktivnog diskografskog staža, pa smo tako ove godine obilježili 23 godine od odlaska jednog od najvećih hrvatskih pjevača svih vremena, kao i 100 godina od njegovog rođenja (28. siječnja 1923.). A na njegov lik podsjećat će nas i Željezni Francek koji ponosno stoji u jednoj trnjanskoj ulici.

Autor teksta: Mario Kojundžić

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar