Na današnji dan (10.veljače) 1979. godine “Ratnici podzemlja” su se izašli igrati. Vjerujemo da ste u prethodnoj rečenici prepoznati glasovitu Lutherovu ‘pjesmicu’ iz filma “The Warriors” koji danas ima kultni status.

Ali nije bilo tako u početku. Odmah nakon premijernog prikazivanja tadašnji su kritičari popljuvali skoro sve aspekt filma zamjerivši mu na jednostavnosti fabule i (pre)velikom broju jednoličnih scena trčanja i bježanja, no zato su tinejdžeri su obje strane Atlantika ima sasvim suprotno mišljenje. Oni su ga od početka – obožavali.

U to vrijeme zloglasan zbog navodnog poticanja nasilja i vandalizma na ulicama, ovaj su niskobudžetni film citirale brojne generacije mladih koje su odrastale uz brutalan uvid u subkulturu njujorških bandi prikazanih u “Ratnicima podzemlja”.

U filmu se organizira sastanak čak stotinu bandi, ali na platnu ste ih mogli vidjeti samo nekoliko. No ti si automatski postao ‘najcool’ klinac u kvartu ako bi ih sve mogao imenovati! Filmski uradak Waltera Hilla dobro je protresao New Yorka tog doba, u to nema sumnje, a ideja o ujedinjenju bandi izazvala je brojne kontroverze.

Ta je ideja prikazana na plakatu za film: “These are the armies of the night. They are 100.000 strong. They outnumber the cops five to one. They could run New York. Tonight they’re all out to get the Warriors.”

Kao što smo rekli, već sam plakat je uznemirio ljude od kojih su neki zahtjevali da se film zabrani. Nakon nekoliko nasilnih incidenata u kinu (čovjek je ubijen prvi vikend prikazivanja u New Yorku), odlučili su ga ipak promijeniti.

Puno je scena koje su obilježile “Ratnike podzemlja”, no jedna je stekla božanski status. Čovjek koji je pokrenuo lavinu događaja, zloglasni Luther i njegovi Rougesi pratili su Warriorse do Coney Islanda kako bi ih poubijali da se ne bi saznala prava istina.

Polagano im se približavaju u grafitima išaranom automobilu iz kojeg se šire zvukovi zveckanja bocama. Bande promatraju jedna drugu, a Luther počinje svoju bolesnu pjesmicu: “Warriors, come out to play! Waaaarrrrrriiiorsss, come out to pla-ay!”.

Za one koji žele znati još, evo jedne zanimljive informacije. 2015. godine okupila se originalna postava bande Warriors na tzv. posljednjoj vožnji podzemnom do Coney Islanda. Kako je to izgledalo i cijelu histeriju oko toga pogledajte u videu ispod:

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar