Legendarni član najpopularnijeg glazbenog rock benda 20. stoljeća John Lennon također je dobio svoje mjesto među zaslužnim osobama čiji likovi krase javne pumpe u Gradu Zagrebu.

Na adresi Miramarska cesta 132-134, u neposrednoj blizini Hrvatske radiotelevizije, stari i zaboravljeni Željezni Francek revitaliziran je likom poznatog ‘čupavca’ iz Liverpoola, koji je s ostalim članovima bend The Beatles obilježio glazbene 60-te godine prošlog stoljeća.

FOTO: Mario Kojundžić

John Lennon svojim je neobičnim životnim i modnim odabirima nepovratno zacrtao trendove, aktivizam i umjetnost (piše Pimp my Pump). Njegove pjesme zaludile su brojne ljubitelje rocka diljem svijeta, a zajedno s ostalim članovima benda Paulom McCartneyjem, Georgeom Harrisonom i Ringo Starrom uzrokovao je Beatlemaniju, fanatizam koji je okruživao taj engleski rock sastav 1960-ih.

FOTO: Mario Kojundžić

Na vrhuncu slave Johnu Lennonu se otela nesmotrena izjava (neki kažu da je izvučena iz konteksta op.a.) da su “The Beatles veći od Isusa”, čime je zapanjio svijet i okrenuo Crkvu protiv benda. Bio je to, neki kažu, početak kraja slavnog liverpulskog rock sastava iako su još tri godine žarili i palili svjetskom glazbenom scenom.

FOTO: Mario Kojundžić

Nakon raspada Beatlesa, John Lennon je nastavio solo karijeru i s nekoliko uspješnica pokazao o kakvom se glazbenom umjetniku radi, a najpoznatija pjesma u svjetskim okvirima bila mu je “Imagine”. Ipak, Lennonova solo karijera nije bila ni blizu tako uspješna kao što ju je imao s Beatlesima.

FOTO: Mario Kojundžić

Tragičan kraj John Lennon je doživio 8. prosinca 1980. godine u 22:50 ispred svoje zgrade u New Yorku, vraćajući se sa snimanja materijala za novi album. Tamo ga je dočekao ubojica Mark David Chapman ispalivši pet metaka u britanskog glazbenika.

FOTO: Mario Kojundžić

Time je okončana jedna genijalna karijera koja je trajala 20-ak godina, a zaustavljene su i glasine koje su počele kružiti među fanovima benda da bi se Beatlesi mogli ponovno okupiti. Lennonovim ubojstvo, na žalost mnogobrojnih poklonika liverpulskog sastava, to više nije bilo moguće.

Tekst i foto: Mario Kojundžić
Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar