Tlo ispod najpoznatije znamenitosti Pariza razdvojilo se na dva dijela i pred očima prolaznika ukazao se podzemni grad. Možda u to povjerujete nakon najnovije umjetničke intervencije poznatog francuskog street art genija JR-a.

Ugledni pariški umjetnik, koji je nadaleko poznat po svojim epskim umjetničkim djelima urbanih razmjera koja (optički) iskrivljuju stvarnost, francusku je prijestolnicu počastio svojom novom, monumentalnom instalacijom.

O njegovim ‘pothvatima’ već smo pisali. JR ili pravim imenom Jean René nedavno je svojom intervencijom na fasadi ‘otvorio’ renesansu palaču Strozzi u Firenzi, otkrivši njezinu unutrašnjost u kojoj se skrivaju brojna vrhunska umjetnička djela.

(FOTO: Raphaël Metivet)

Ili kako je nedavno transformirao Muzej Louvre stvorivši iluziju da se njegova prepoznatljiva piramida naizgled ‘utapa’ u kamenolomu. A sada je na svom Instragram profilu podijelio fotografije svojeg najnovijeg uratka koji izaziva iluzije, smještenog na platou ispred Eiffelovog tornja.

(FOTO: JR | Instragam)

JR je osmislio instalaciju koja se savršeno poklapa s arhitekturom Eiffelovog tornja kada se gleda s određene točke. Čini se kao da se ‘noge’ tornja pretvaraju u prirodnu stjenovitu formaciju koja se nastavlja na ogromnu podzemnu šupljinu. Taj svojevrsni kanjon zaklanja stvarno tlo i u njemu se pojavljuje gradska ulica duboko ‘pod zemljom’.

(FOTO: JR | Instragam)

Svi posjetitelji, prolaznici i turisti, pozvani su da istraže taj ponor i fotografiraju se u optički iskrivljenom okruženju. Tako je nastala još jedna atrakcija kod najpoznatije pariške atrakcije.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar