Već svojom prvom glavnom filmskom ulogom Ursula Andress osigurala je svoje mjesto u povijesti pop kulture nakon što je publika na velikom platnu prvi put ugledala atletsku plavokosu ljepoticu koja izranja iz mora.

Glumica i manekenka rođena na današnji dan prije 85 godina (19. ožujka 1936.) u Švicarskoj tim je pojavljivanjem u filmu “Dr. No” (1962), prvom iz franšize o slavnom britanskom špijunu Jamesu Bondu, odmah osvojila srca gledatelja i kritike te je njezina karijera krenula stelovitom uzlaznom putanjom.

Nakon toga mlada je starleta brzo ‘ukalupljena’ u lagane filmske komade poput “4 za Texas” (1962) i “Zabava u Acapulcu” (1962) , gdje je glumila s tadašnjim velikanima glazbene (podredno i filmske) industrije – Frankom Sinatrom i Elvisom Presleyjem.

Kako je tečno govorila njemački, francuski, talijanski i engleski jezik (uz materinji švicarsko-njemački), redala je uloge i u europskoj kinematografiji, a filmovi poput “Ona” (1965), zatim talijanskog znanstveno-fantastičnog trilera “Deseta žrtva” (1966) ili ratne melodrame “The Blue Max” (1966) učvrstili su Andressinu reputaciju jedne od najljepših žena na svijetu.

FOTO: United Artists

S vremenom se sve manje pojavljivala na ekranu, ali povremeno je odradila projekte poput npr. miniserije “Petar Veliki” (1986.) i umjetničkog filma “Cremaster 5” (1997.), nudeći obožavateljima još jedan pogled na status seks simbola koji je godinama držala.

FOTO: United Artists

Uloga Honey Ryder u film “Dr. No.”, međutim, obilježila ju je za cijeli život i usmjerila njezinu karijeru i glumački status.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar