Osijek je početkom druge polovice 18. stoljeća, prvi od svih gradova u Kraljevini Hrvatskoj i Slavoniji, imao vodovod i kanalizaciju javnog karaktera, zahvaljujući vojničkom garnizonu smještenom u Tvrđi.

Zanimljiva je priča o javnim slavinama ili zdencima u osječkoj Tvrđi. Danas možete pronaći dva takva primjerka na Trgu sv. Trojstva, ali su isključivo dekorativnog tipa da uljepšaju vizuru tog prostora. Ali nije uvijek bilo tako.

FOTO: Ivica Benić

Već početkom 18. stoljeća radi velike koncentracije vojnika i vojnog osoblja u osječkoj Tvrđi javila se povećana potreba za pitkom vodom, pa je iskopano pet bunara, od kojih su dva bila na glavnom tvrđavskom trgu.

FOTO: Ivica Benić

Budući da su ti bunari bili previše plitki, često se, posebice u ljetno vrijeme kada bi Drava povukla prema koritu, događalo da su vojnici ostajali bez vode pa su se vojne vlasti u Tvrđi sredinom 18. stoljeća usmjerile na izgradnju vodovoda koji je otvoren 1751. godine.

FOTO: Ivica Benić

Bio je to prvi javni vodovod među svim gradovima u Kraljevini Hrvatskoj i Slavoniji, a pokretale su ga dvije vodene pumpe uz dravsku obalu na uglu Eugenijeva bastiona. U prvo je vrijeme vodovod služio isključivo za vojne svrhe.

FOTO: Ivica Benić

Cijevi vodovoda položene su s vanjske strane bastiona i vodile su do tvrđavskoga glavnog trga (današnjeg Trga sv. Trojstva), gdje su postavljena dva javna zdenca od crvenog kamena, u baroknom stilu, koja su služila za napajanje konja, tada neizbježivih za vojne i ine potrebe. (Zlata Živaković-Kerže, stručni rad “Prvi javni vodovod u Osijeku”, Scrinia Slavonica: Godišnjak Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest, Vol. 8 No. 1, 2008.)

FOTO: Ivica Benić

Do kraja 18. stoljeća na tvrđavski vojni vodovod priključilo i nekoliko civilnih kućevlasnika, no većina ih je i dalje koristila vodu iz vlastitih bunara u dvorištima svojih kuća koju iz higijenskih razloga nisu smjeli koristiti za piće i kuhanje.

FOTO: Ivica Benić

Stoga su za tu namjenu vodu uzimali iz vodovoda na česmama na glavnom tvrđavskom trgu. Tek krajem 19. i početkom 20. stoljeća za potrebe stanovništva te za pranje ulica u Tvrđi su postavljeni i nadzemni hidranti priključeni na postojeći dravski vodovod, pa su vodu tako dobile i neke privatne kuće, kao i javne škole. (Zlata Živaković-Kerže, stručni rad “Prvi javni vodovod u Osijeku”).

FOTO: Ivica Benić

O tim vremenima danas svjedoče dvije česme na Trgu sv. Trojstva koje tom prostoru daju dodatnu čar i podsjećaju na neka stara vremena.

Tekst: Mario Kojundžić

Foto: Ivica Benić

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar