Prema mišljenju brojnih kritičara, filmskih redatelja i publike, psihološki horor “Kad jaganjci utihnu” (The Silence of the Lambs) jedan je od najvećih i najutjecajnijih filmova svih vremena. Na sceni se pojavio prije točno 30 godina (14. veljače 1991.) stekavši kultni status među filmofilima, posebice ljubiteljima horor/triler žanra koji su bili oduševljeni nevjerojatnim glumačkim izvedbama Jodie Foster i Anthonyja Hopkinsa.

Činjenica da je publika bila impresionirana filmom svakako je pomogla da ova filmska adaptacija ‘zastrašujućeg’ romana Thomas Harris, na budžetu od ‘samo’ 19 milijuna dolara, diljem svijeta zaradi vrtoglavih 273 milijuna dolara, postavši tako peti film s najvećom zaradom u 1991.

Potvrda potpunog uspjeha filma stigla je na 64. dodjeli Oskara gdje je “The Silence of the Lambs” pomeo konkurenciji i osvojio nagrade u svih pet najvažnijih kategorija: najbolji film, najbolji redatelj, najbolji glumac, najbolja glumica i najbolji adaptirani scenarij. Time je postao tek treći film u povijesti kojem je to pošlo za rukom (ostala dva filma su: “Dogodilo se jedne noći” iz 1934. i “Let iznad kukavičjeg gnijezda” iz 1975. godine).

To je ujedno i jedini dobitnik Oskara za najbolji film koji se smatra horor filmom i jedan od samo šest horora koji su ikad ominirani u toj kategoriji. To, međutim, nisu bile jedine nagrade – Jodie Foster je na 49. dodjeli Golden Globea proglašena najboljom glumicom, Anthony Hopkins na 45. dodjeli British Awardsa najboljim glumcem, a Jonathan Demme je dobio “Srebrnog Medvjeda” za najboljeg redatelja na 41. Berlinaleu.

Iz svega navedenog vidljivo je da su Jodie Foster i Anthony Hopkins ostvarili neizbrisive glumačke izvedbe u ovom psihološkom hororu, a njihov odnos tijekom cijelog filma nositelj je nevjerojatne napetosti i očigledne igre ‘mačke i miša’.

“You know what you look like with your good bag and your cheap shoes? You look like a rube” (“a rube” – žarg. seljanka, neugodna, nesofisticirana osoba)

U djeliću sekunde Hannibal Lecter je secirao agenticu FBI-ja Clarice Starling. Iako perspektivna studentica i – treba reći – dovoljno pametna i lukava da privuče Lecterovu pažnju, Clarice je već etiketirana kao nesofisticirana (ili kao “seljanka”) prije nego što ju je taj masovni ubojica uopće dobro pogledao. To je tek uvod scena u njihovo cjelofilmsko nadmudrivanje u kojem dr. Lector u svakoj prilici potvrđuje svoju smirenu briljantnost i nadmoć.

Ovdje ćemo stati jer nema smisla da vam prepričavamo film, a vjerujemo da ćete ga, ako vam je ovaj tekst pobudio uspomene – ponovno pogledati.

Dodajmo za kraj i jednu zanimljivost. Redatelj Jonathan Demme razmatrao je za ulogu agentice Clarice Starling niz različitih glumica poput Michelle Pfeiffer, Meg Ryan i Laure Dern, prije nego što se konačno odlučio za Jodie Foster, a na kraju je to postala jedna od onih uloga u kojima bi bilo tko drugi bio – nezamisliv!

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar